AFFLIGEM - Lezing Davidsfonds: Van aderlatingen tot stamcelonderzoek - De geschiedenis van bloed

C21

AFFLIGEM - Lezing Davidsfonds: Van aderlatingen tot stamcelonderzoek - De geschiedenis van bloed

Davidsfonds_teralfene

Bloed is veel meer dan alleen de vloeistof die door onze aders stroomt en zuurstof vervoert. Het is een krachtig symbool en het onderwerp van mythes bij verschillende volkeren. Zo baadden de Egyptische farao’s in Joods bloed als remedie tegen huidziekten, dronken Romeinse patriciërs het bloed van gladiatoren om iets van hun dapperheid te krijgen en leidde de obsessie voor bloedzuiverheid tot gruwelijke massamoord in het Derde Rijk.

 

Van aderlatingen en bloedzuigers tot en met bloedtherapieën en stamceltechnologie vandaag: Marc Boogaerts gidst u via verschillende culturen en religies doorheen de geschiedenis van de levensvloeistof. Hij toont hoe bloed in de loop der eeuwen een huis voor de ziel en een magisch elixir voor het leven is geworden.

 

Professor Marc Boogaerts studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leuven, waar hij specialiseerde in de inwendige geneeskunde, de hematologie en de oncologie. Vervolgens specialiseerde hij zich verder in leukemie en lymfoombestrijding in o.a. Londen en München. Hij was actief als gewoon Hoogleraar aan de KU Leuven en diensthoofd van de afdeling Hematologie aan het Universitair Ziekenhuis te Leuven.

 

Hij werd vooral bekend als pionier van de stamceltransplantatie in België, als mede-oprichter van het latere Stamcelinstituut, als stichtend voorzitter van het Leuvens Kankerinstituut en bezieler van de Leuvense Navelstrengbloedbank.

 

Donderdag 1 december 2016 om 20u in de Parochiezaal Teralfene

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief