PEPINGEN - Sint-Benedictus trok door Elingen

C21

PEPINGEN - Sint-Benedictus trok door Elingen

Editiepajot_elingen_processie_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_elingen_proc_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_elingen_processie_3__foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajoit_elingen_boek_foto_merckx
Maurice Cochez, met zijn nieuw boek. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajoit_elingen_boek0__foto_merckx
Voorstelling van het boek "Ze kwamen van einde en ver". (Foto's Felix Merckx)
 

Sint-Benedictus deed op Paasmaandag het dorpje Elingen herleven en dat is zo al sinds 1901. De plaatselijk processie vertrok op het dorpsplein voor de bedevaartroute. Deze processie wordt in de volksmond ook de Vaarzenprocessie genoemd. Jonge ongehuwde meisjes uit de streek, kwamen naar Elingen om er een man te vinden. Of dit gebruik nu nog bestaat, weet niemand.

Toen de processie klaar stond om te vertrekken gingen de hemelsluizen boven Elingen open. Hevige neerslag, hagelstenen en donder wisselden elkaar af. De processie vertrok dan ook met een half uur vertraging.
De belangstelling voor dit stukje Pepings erfgoed is de laatste jaren wat afgezwakt, ook wat paarden betreft. Een oorzaak is te vinden in de soldatenprocessie in Lembeek waar veel paarden nodig zijn.
De Benedictusbegankenis werd tijdens deze historische evocatie opgeluisterd met Gregoriaanse gezangen van het Sint-Nikolaaskoor uit Gooik en door Concertband Theobaldus Groot-Pepingen
Naar aanleiding van de processie werd de syllabus “Ze kwamen van heinde en verre” voorgesteld. Vorig jaar werd door de Pepingse Erfgoedwerkgroep i.s.m. het Paascomité Elingen een tweede activiteit in het kader van “Mobiliteit” (van de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei) georganiseerd.
Tijdens een tentoonstelling in de Sint-Amanduskerk te Elingen vernam iedereen wat de mensen sedert 1901 al bezielde om van heinde en verre naar de jaarlijkse Benedictusprocessie te komen.
Het verhaal van deze volksdevotie en geloofsbelevenis tot en met de dag van vandaag werd opgenomen in een syllabus.
Deze uitgave bevat een boeiende kennismaking met een indrukwekkend stuk Pepings erfgoed, kost 15 euro en is te verkrijgen bij de auteur Maurice Cochez, tel 02/3565 69 44 en het café in Elingen..
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2014
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief