PEPINGEN - Historische evocatie van kerkgezangen

C21

PEPINGEN - Historische evocatie van kerkgezangen

Editiepajot_kerk_bellingen
De kerk van Bellingen. (Foto Felix Merckx)
 

In de abdijkerk van de augustijner koorheren van Bellingen brengt het vermaarde ensemble Psallentes op zaterdag 12 september om 19 uur een historische evocatie van de kerkgezangen tijdens de liturgie in de voormalige abdij van Camtimpré (Bellingen)

Op de unieke Cantimpré-site met de eeuwenoude Cantimpréhoeve, de abdijkerk en het weidse landschap, stond destijds een prestigieuze abdij bewoond door monniken van de Augustijnerorde van Sint-Viktor van Parijs.
Te Cantimpré bij Kamerijk (Cambrai), werd rond het jaar 1180 een abdij van de orde van de H. Augustinus gesticht en toegewijd aan O-L.-Vrouw. Toen de Fransen in 1580 de abdij van Kamerijk afbrandden, besloot de toenmalige abt met de kloosterlingen de verwoeste gebouwen te verlaten en naar Bellingen te verhuizen. Vanaf dat ogenblik werd de priorij van Bellingen een abdij.
De gotische kerk van Bellingen dateert van 1623. Ze is recent volledig en prachtig gerestaureerd. Dit is een eminente gelegenheid om een stuk belangrijk muzikaal erfgoed te laten horen.
Ensemble Psallentes:
De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd in 2000 opgericht. Het ensemble gaat met  professionele stemmen op zoek naar het wezen van het gregoriaans in verschillende historische stadia. Bijzondere aandacht gaat uit naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de Renaissance. Inzichten hierover worden gevoed door praktijk gebaseerd onderzoek.
Dit concert is een samenwerking van Kunst in het Dorp en Klassieke Concerten Pepingen. Een gezellige babbel met een hapje en een drankje volgt in het kasteelklooster van Ter Loo naar  aanleiding van de vernissage van Kunst in het Dorp. Toegang 12 euro (-18 gratis)
Inlichtingen en reserveren: GSM 00 32 475.906.400—tel: 02.356.08.45 @ info@kunstinpepingen.be —www.kunstinpepingen.be  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief