HERNE - Aftrap van het feestjaar ‘700 jaar Kartuizerklooster’

C21

HERNE - Aftrap van het feestjaar ‘700 jaar Kartuizerklooster’

27_april_700_jaar_kartuis
HERNE - Aftrap van het feestjaar ‘700 jaar Kartuizerklooster’- © Deschuyffeleer
 

Op zondag 27 april, ter gelegenheid van de Vlaamse Erfgoeddag, wordt de aftrap van het feestjaar ‘700 jaar Kartuizerklooster’ gegeven met om 10u een eucharistieviering in de St-Petrus en Pauluskerk. Aansluitend zijn er dan nog een academische zitting en de voorstelling van de kunstmap. Het blokfluittrio Aquil’AlterA zorgt tussendoor voor de middeleeuwse sfeer.

Ook de namiddag staat volledig in het teken van de Kartuizer. Zo biedt de Kartuizerwandeling van vertrek tot aankomst een waaier aan informatie over het klooster en zijn bewoners. Er kan onder meer geproefd worden van Pajotse lekkernijen, Fair Trade-producten en een Kartuizerbiertje en dit in een middeleeuws decor. En ook een spektakel met zwaardvechters en valkeniers moet er voor zorgen dat de wandelaars ondergedompeld worden in het leven zoals het was in de ver vervlogen Kartuizertijd. Het eerste luik van de viering ‘700 jaar Kartuis’ wordt naar de avond toe afgesloten met een sfeervol volksfeest.
 
Een belangrijke datum in het Kartuizerbestaan in Herne is 1314. Dit jaar dus 700 jaar geleden was het bisschop Petrus van Kamerijk die de definitieve toelating voor de oprichting van het klooster gaf. Dankzij de geschriften van een aantal monniken is de historiek van het klooster vrij nauwkeurig bekend.  werd in 2011 de Hernse bibliotheek overigens naar hem genoemd. Het klooster bestaat weliswaar als dusdanig niet meer sinds 1783 maar Herne blijft toch mettertijd trots op dit uniek erfgoedsymbool.
 
Dit feestjaar worden dan ook de krachten gebundeld om met waardige herdenkingen en sfeervolle festiviteiten het respect voor dit uitzonderlijk erfgoed voel-, zicht- en tastbaar te maken. Naar analogie met de viering van ‘800 jaar Herne’ willen het gemeentebestuur en het feestcomité van de viering rond ‘de Kartuis’ overigens gebruik maken om de samenhorigheid van alle inwoners en van alle verenigingen nog meer aan te wakkeren.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief