HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad van 24 september

C21

HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad van 24 september

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
HERNE - Sprokkels uit de gemeenteraad van 24 september - © Deschuyffeleer

Deontologische commissie
Er komt voorlopig geen deontologische commissie die op basis van de eerder goedgekeurde gedragscode voor mandatarissen mede zou moeten waken over de naleving van die code. De oprichting van die commissie maakt reeds enkele maanden het voorwerp uit van getouwtrek tussen de CD&V-meerderheidsploeg van burgemeester Kris Poelaert en Thierry Deblander, het enig oppositieraadslid voor Open Vld in de raad, op basis van juridische argumenten. Alvorens nu de commissie op te richten zal door het bestuur grondig juridisch advies worden ingewonnen ook over de gedragscode zelf. Bij het nemen van die beslissing stemde Thierry Deblander tegen.

Wegeniswerken
Voor de studie, het ontwerp, de werfopvolging en de veiligheidscoördinatie van infrastructuurwerken aan de Boulevardstraat, de Eysbroeckstraat, de Rooststraat en de Zullikstraat verleent de gemeenteraad nu een ‘in-house’-opdracht aan de intercommunale Haviland. Die straten verkeren momenteel in een zeer slechte toestand. Herstel dringt zich op zelfs zodanig dat op korte termijn vooral de Zullikstraat en de Rooststraat voor het doorgaand verkeer wellicht zullen dienen afgesloten te worden.
Om de meest economische gunstige prijs te bekomen voor het uitvoeren van de werken blijkt het aangewezen de vier straten gezamenlijk aan te besteden. Voor de Zullikstraat die zowel op het grondgebied van Herne als van Bever ligt werden overigens reeds afspraken gemaakt met die laatste gemeente. Het gemeentebestuur beschikt zelf over onvoldoende know how voor het opmaken van het bestek en het opvolgen van de werken. Volgens burgemeester Kris Poelaert is het inschakelen van een studiebureau dan ook de meest aangewezen oplossing. Haviland kan al voornoemde taken uitvoeren aan een gunstig tarief van 2% op de werkelijke kostprijs van de werken.
Een eerste raming van de kosten geeft aan dat de budgettaire enveloppe voor dit jaar voor dergelijke werken nog voldoende kredieten zou kunnen bevatten voor het alsnog ook mede opnemen van de Heydestraat, die er blijkbaar eveneens in zeer slechte staat bijligt, in de gezamenlijke opdracht.
Thierry Deblander onthield zich uit vrees voor eventuele te hoog oplopende interestkosten bij mogelijke laattijdige betalingen.
 
Nieuwe GIS-toepassing
De huidige GIS-toepassing in gebruik bij de gemeentelijke diensten blijkt onvoldoende om aan het huidige wettelijke kader te voldoen en vergt de aankoop van bijkomende modules en een nieuwe server. Daarom wordt nu met Nieuwjaar overgeschakeld naar de INFRA GIS XXL-formule, die inhoudelijk constante en continue aanpassingen en onbeperkte ondersteuning biedt. De kostprijs wordt op jaarbasis geraamd op 10.381 euro op basis van een vast bedrag van 1,3 euro per inwoner en valt goedkoper uit dan de huidige toepassing.
 
Motie nieuw vervoersplan NMBS
De gemeenteraad bekrachtigde unaniem de dringende motie van het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot de nadelige gevolgen van het nieuw vervoersplan van de NMBS dat in december in voege treedt. In die motie drong het schepencollege er bij de NMBS op aan gezamenlijk het nieuw plan te herbekijken zodat de basismobiliteit van de inwoners niet zou worden aangetast en om minstens de voorgenomen afschaffing van late treinen op de lijn Brussel-Geraadsbergen te laten varen.
Burgemeester Kris Poelaert had hierbij een bijzonder woord van dank over aan het adres van Pascal Walders van de sp.a voor zijn constructieve medewerking in dit dossier.
 
Kerkfabrieken
De vastgestelde en voorgelegde rekeningen van de vier kerkfabrieken in de gemeente voor 2013 kregen alle een gunstig advies.
 
Eretitel gemeenteraadslid en schepen
Nu de reglementen voor het toekennen van de eretitel van gemeenteraadslid en schepen eerder werden goedgekeurd stemde de gemeenteraad thans in met het verlenen van de titel aan de personen die hiervoor in aanmerking komen en ook aan de voorwaarden voldoen.
Zo werd de eretitel van gemeenteraadslid toegekend aan Willy Vincent, Nestor Cochez, Urbain Deblander, Ghislain Rassaerts, Denise Everaet, Marc Bombaert, Lucien Pletinckx, Etienne Ost, Jan Dewijngaert, Jean-Marie Dierickx, Hugo Moonens en Marcel Mathieu.
De eretitel van schepen werd verleend aan Marie-José Cornet, Willy Vincent, Marc Bombaert, Guido Van Cutsem, Urbain Deblander, Etienne Ost, graaf Raoul d’Udekem d’Acoz, Jean-Marie Dierickx, Nestor Driscart en Aimé Vanderstocken.
Burgemeester Kris Poelaert gaf ook nog aan dat een procedure werd opgestart voor het verlenen van de eretitel van burgemeester aan Marcel Mathieu, de gewezen burgemeester van Herfelingen van voor de fusie.
 
Scholengemeenschap Zuidwest-Pajottenland
Mede door de vlotte werking van de scholengemeenschap gaat Herne met de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen verder in zee met de scholengemeenschap Zuidwest-Pajottenland en dit nu tot het einde van het schooljaar in 2020. Als effectief lid voor het beheerscomité wordt burgemeester Kris Poelaert afgevaardigd. Schepen Marie-Louise Devriese dan weer werd aangeduid als plaatsvervangend lid.
 
Dierenasiel
Gelet op de vlotte samenwerking werd het verlengen van het contract met het dierenasiel FSPCA uit Heikruis nu bekrachtigd. De kostprijs voor de samenwerkingsovereenkomst voor het vangen, het vervoeren en het tijdelijk bewaren van loslopende, verdwaalde of agressieve dieren bedraagt 0,22 euro per inwoner. Voor het afzonderlijk zwerfkattenproject, dat het instaan voor het vangen, het opvangen, het steriel maken en het uitzetten van gezonde zwerfkatten inhoudt, bedraagt de kostprijs 1500 euro op jaarbasis. Uit een eerste evaluatie van dit laatste project blijkt dat er in Herne inmiddels 13 katten werden behandeld. Twee katten liet men inslapen wegens kattenaids, één kater werd gecastreerd en tien kattinnen werden gesteriliseerd en nadien weer uitgezet
 
Budget ‘Herne pakt uit’
Op vraag van Open Vld-oppositieraadslid Thierry Deblander maakte burgemeester Kris Poelaert bekend dat het voorziene budget voor het bekostigen van de activiteiten in het kader van de actiedag ‘Herne pakt uit!’ 10.000 euro bedroeg. “Maar hiervan zal een groot gedeelte door allerlei subsidies en door de drankverkoop kunnen gerecupereerd worden”, aldus de burgemeester, die ook aankondigde dat de uiteindelijke afrekening zo vlug als mogelijk zal worden meegedeeld.
 
Overlast in het centrum
Thierry Deblander trok de schuif van de overlast in het centrum tijdens de weekends terug open. Volgens het oppositieraadslid is er opnieuw herhaaldelijk nachtelijke rustverstoring. En ook ouders die met hun kinderen naar de kermis trokken zouden hun beklag gemaakt hebben over de vele nagelaten glasscherven in de buurt van de kermisattracties. Hij vroeg dan ook wat er aan die overlast kan gedaan worden. De lawaaioverlast zou zich vooral voordoen bij het komen en het verlaten van de ontspanningsgelegenheden door de bezoekers.
Burgemeester Kris Poelaert gaf aan dat zijn ploeg met de problematiek bezig is maar dat de oplossingen zo maar niet voor de hand liggen. Zo kan er nagedacht worden over het opleggen van een sluitingsuur maar dat zien zowel meerderheid als oppositie alsnog niet zitten. Ook de politie houdt zich met de zaak bezig. Zo focust zij zich op overlast in het algemeen in de ganse politiezone. Zij wil het probleem in kaart brengen om aansluitend dan preventieve acties op het getouw te zetten. Ook het centrum van Herne zou in dit verband in aanmerking komen. De burgemeester nodigde iedereen uit na te denken over mogelijke oplossingen en zei steeds open te staan voor ideeën in dit verband.
 
Nieuw jeugdhuiswerking
Tijdens de gemeenteraad deelde burgemeester ook nog mede dat de jeugdhuiswerking in het centrum opnieuw wordt opgestart. De opening vindt plaats op zaterdag 18 oktober.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief