HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren

C21

HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren

Opening_kont1r___4_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r_z_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r___23_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r___25_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r___26_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r___27_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 
Opening_kont1r___31_
HERNE- Jeugdhuis De Kont1R opent de deuren - © Deschuyffeleer
 

Na een jarenlange uitgesponnen winterslaap staan de deuren van het jeugdhuis in het centrum opnieuw wagenwijd open. Een enthousiast team jongeren met zijn roots hoofdzakelijk in de oud-leiding van de Chiro Rif-Raf Kokejane wil nu in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur het jeugdhuis onder de officiële naam Jeugdhuis De Kont1R opnieuw laten uitgroeien tot het trefpunt voor de jeugd in de streek.

Het vroegere jeugdhuis Rondvierkant in het centrum stond er de laatste jaren verwaarloosd en bestuurloos bij. Pogingen om het jeugdhuis opnieuw op de rails te zetten kenden weinig succes. Maar daar komt nu verandering in met een team rond Tibo Juwet, Jonas Vaneesbeek, Mattis Juwet, Jeroen Vanstalle, Stijn Vandendoorent, Isabelle Dauwe, Elien Vandendoorent  en de laatste aanwinst Wout Van Eelewyck.

Naam en faam
Samen met het gemeentebestuur is het voor het jong bestuur alvast een heuse uitdaging om van de locatie achter de gemeentelijke Bib terug een ontmoetingsplaats met naam en faam te maken voor ‘jong Herne en omstreken’. Isabelle Dauwe: “Een ééndagvlieg wordt het beslist niet. Zo werden er duidelijke afspraken gemaakt met het gemeentebestuur en meer bepaald met de schepen van Jeugd Patrick De Vos. Kont1R gaat overigens voortaan door het leven als een volwaardige vereniging zonder winstoogmerk, waarvan de statuten begin september in het Belgisch Staatsblad zijn verschenen. Voor alle duidelijkheid geef ik nog graag mee dat Kont1R wordt uitgesproken als container”.  “Voor de naamkeuze hebben wij het niet zo ver gezocht”, gaat Isabelle Dauwe verder. “Wij hebben gewoon voor een naam gekozen die past bij de looks van het gebouw”.
De overeenkomst met het gemeentebestuur voorziet dat het jeugdhuis voorlopig maar om de twee weken zal toegankelijk zijn en dit in functie van jeugdcafé. “Maar het is een publiek geheim dat onze lokale jeugd al lang snakt naar een ruimte waar jongeren met elkaar in contact kunnen komen. Ook is er nood aan een locatie waar af en toe activiteiten voor en door jongeren, zoals onder meer optredens, fuiven, vormings- en filmavonden, kunnen georganiseerd worden”, weet Isabelle Dauwe nog.
Fatsoenlijk
Ook Tibo Juwet heeft een goed oog in het ganse opzet: “Wij zijn alvast van plan ons volledig in te zetten om van het nieuwe jeugdhuis Kont1R alvast een fatsoenlijke ontmoetingsplaats te maken waar ook jongeren vanaf 14 of 15 jaar terecht kunnen”.
De laatste weken diende het team dan ook de handen flink uit de mouwen te steken. Zo werden in eerste instantie de taken onder de zeven bestuursleden verdeeld. Ook het interieur was nog aan een opsmuk met een nieuw kleedje toe. Maar ook de administratie, de boekhouding, de publiciteit, de contacten, de bezetting, de uurregeling en zelfs de opkuis en de klusjes moesten alsnog op punt gesteld worden.
Om Kont1R alvast een goede vaart te wensen werd dan ook uitgepakt met een openingsdag met voor ieder wat wils. Al in de voormiddag was het op het kaatsplein behoorlijk druk met een kooivoetbaltornooi met zeven ploegen. ’s Avonds was er een optreden van de Brugse Sofie De Mulder die met covers en hedendaagse songs er alvast veel ambiance inbracht. De openingsnacht werd dan nog afgesloten met een fuif met lokale dj's.

Het is nu afwachten hoe de buurt op het initiatief zal reageren. Want in het recente verleden was er vanuit het uitgangsleven al geregeld overlast in het centrum.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief