HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 22 oktober

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 22 oktober

Klein_en_groot_nieuws_uit_herne
 
Bouwgronden_v_cauwenberghe_en_voetweg_33
 

Toelage mobiliteitsprojecten scholen verhoogd
De toelage aan de onderwijsinstellingen voor het ondersteunen van mobiliteitsprojecten die veilige en milieuvriendelijke school- en woonschoolverplaatsingen bevorderen en dit als aanvulling op de subsidie die de provincie toekent ter ondersteuning van mobiliteitsprojecten op school wordt opgetrokken van 15 naar 20% van het bedrag van het project met een maximum van 1.250 euro per schoolvestiging en per dienstjaar.

Gedeeltelijke verplaatsing voetweg
Met het oog op de verkoop van bouwgronden en dit op vraag van het OCMW besliste de gemeenteraad de voetweg nr. 33 in Kokejane gedeeltelijk te verplaatsen. Ook het rooilijnplan werd in die zin aangepast.

Bijkomend rijdend materiaal voor technische dienst
Om de technische dienst in de gelegenheid te stellen te beschikken over degelijk rijdend en rollend materieel stemde de gemeenteraad in met het vaststellen van de wijze van gunnen, de voorwaarden en de raming voor het aanschaffen van een tweedehandse tractor en van een tweedehandse aanhangwagen.Voor de aankoop van de tractor wordt de uitgave geraamd op 62.413 euro. De kostprijs voor de aankoop van de aanhangwagen van het type ‘dumper’ dan weer wordt ingeschat op 15.000 euro.

Extra toelage kerkfabriek Herne

De gemeenteraad kon zich ook vinden in een budgetwijziging met nu een extra gemeentelijke toelage ten belope van 13.805 euro voor de kerkfabriek van de St-Petrus en Pauluskerk in Herne-centrum. Die toelage moet het bestuursorgaan nu toelaten de broodnodige investeringen aan de verwarming van het kerkgebouw uit te voeren.

Raamovereenkomst ICT-systemen
Voor de levering, de installatie, de systeemintegratie en het onderhoud rond de server, de virtualisatie, de datacenter, de storage- en netwerksystemen schrijft de gemeenteraad zich voor de komende vier jaren in op de raamovereenkomst van het provinciebestuur.
Zo dient de gemeente zelf geen gunningsprocedure op te zetten, wat meteen een besparing van geld en tijdswinst oplevert. Bovendien beschikken de diensten van de provincie hierbij over een grotere technische expertise en laat de schaalgrootte toe meer gunstige voorwaarden te bekomen.De behoeften van de gemeente liggen overigens voldoende vervat in de raamovereenkomst.

Financieel beheerder
De gemeenteraad zette eveneens het licht op groen voor de vacant verklaring van de functie van financieel beheerder met inbegrip van de functiebeschrijving en de selectieprocedure. De huidige gewestelijke ontvanger heeft immers te kennen gegeven met pensioen te gaan midden toekomend jaar.In het kader van een kostenbesparende en een optimale integratie tussen de diensten van het gemeentebestuur en van het OCMW zal de nieuwe financieel beheerder trouwens ook mettertijd het OCMW bedienen.

Renteloze lening aan OCMW

Voor de financiering van zijn aandeel in de verbouwing van het Dominicanessenklooster kon de gemeenteraad zich vinden in het toekennen van een renteloze lening ten belope van 204.000 euro aan het OCMW.
Het OCMW gaat hierbij de verbintenis aan deze lening in één keer terug te betalen van zodra het de voorgenomen verkoop van vier bouwgronden langsheen de Van Cauwenberghelaan heeft weten te realiseren. Die verkoop heeft wel enige vertraging opgelopen.

Zichtbare autowrakken
Oppositieraadslid Thierry Deblander polste de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert naar haar bereidheid om het gemeentelijk politiereglement toe te passen op de gestalde autowrakken die zichtbaar zijn van op de openbare ruimte. De burgemeester gaf aan dat dit al herhaalde keren het geval is geweest en dat daarbij voor een pragmatische afhandeling wordt gekozen. Zo worden de betrokkenen eerst schriftelijk uitgenodigd zich in regel te stellen. Ook riep hij de raadsleden op dergelijke toestanden te melden.

Deontologische commissie
De sage rond de al dan niet oprichting van de deontologische commissie voor de gemeenteraads- en de OCMW-leden blijft aanhouden. Mede op basis van de klacht van Open Vld Herne bij de provinciegouverneur stelde burgemeester Kris Poelaert oppositieraadslid Thierry Deblander ter zitting voor zijn voorstel tot het oprichten van die commissie te verdagen en dit in afwachting van de afhandeling van de Open Vld-klacht tegen de  persoon van de burgemeester op het niveau van de provinciegouverneur en van de ontvangst van het advies van het Vlaams Agentschap van Binnenlands Bestuur.
Het voorstel van de burgemeester vond echter geen genade in de schoot van de oppositie, die dan ook op een stemming aandrong. Burgemeester Kris Poelaert had er zelfs een schorsing voor over om Thierry Deblander in de gelegenheid te stellen zijn achterban te raadplegen. Het voorstel werd vervolgens meerderheid tegen oppositie verworpen.
Het geschil draait rond de vergaderingen van Hecht Herne in het gemeentehuis en waaraan ook de burgemeester deelneemt. Voor Open Vld kan het niet dat die groep kosteloos gebruik kan maken van de lokalen van het gemeentebestuur. Voor burgemeester Kris Poelaert dan weer gaat het om de vergadering van een adviserend gezelschap als uitloper van de verplichte consultatie van de bevolking in het kader van de nieuwe beheers- en beleidscyclus. Dat gezelschap heeft aangegeven verder te willen blijven nadenken over de uitbouw van Herne tot een transparante en moderne gemeente en dit in het kader van een gezonde democratische participatie.         

Petanqueplein Liezebeekwijk
Ook de mogelijke aanleg van een petanqueplein in de Liezebeekwijk maakte het voorwerp uit van een vraag van raadslid Thierry Deblander. Enkele bewoners zijn vragende partij om in de wijk een petanqueplein aan te leggen om er het sociaal weefsel te versterken. Andere buurtbewoners dan weer vrezen hierdoor overlast en zijn gekant tegen de aanleg van het plein. Burgemeester Kris Poelaert stelde het raadslid alleszins gerust in de zin dat het ontwerp alleszins aan de wijkbewoners zal worden voorgelegd en bij teveel tegenstand zal worden in beraad gehouden. 

Groene Boom  
De recente ingebruikname van de sociale woningen in de Hernekouter maakt dat de doorsteek door de aansluitende rustige villawijk van de Groene Boom en van de Hernekouter nu ook wordt gebruikt door jongeren op lawaaierige bromfietsen. Dit is dan ook niet naar de zin van de buurtbewoners. Maar ook hier kon burgemeester Kris Poelaert raadslid Thierry Deblander geruststellen dat eerstdaags verkeersborden het doorrijden van de doorsteek met gemotoriseerde voertuigen zal verbieden.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief