Parkeerbeleid SINT-KWINTENS-LEENIK wordt gewijzigd op 1 juli

C21

Parkeerbeleid SINT-KWINTENS-LEENIK wordt gewijzigd op 1 juli

Parkeren
EP

 1 juli 2016 gaat in het centrum van Sint-Kwintens-Lennik een flexibeler parkeerbeleid in. De parkeerzones worden niet gewijzigd. In de blauwe zone wordt de parkeerduur uitgebreid tot maximaal 2 uur. Binnen de zone betalend parkeren mag je vanaf 1 juli maximaal 4 uur parkeren. De eerste 20 minuten parkeren blijven gratis.

Bewoners met een bewonerskaart in de blauwe zone, zullen dan kunnen parkeren in alle blauwe zones in het centrum van Sint-Kwintens-Lennik. Voor bewoners met een bewonerskaart in de betalende zone wijzigt er niets. Naast de bestaande bewonerskaarten kunnen niet gedomicilieerde zaakvoerders parkeerkaarten aanvragen.

Op zon- en feestdagen, op 11 juli en voor personen met een beperking met een geldige parkeerkaart blijft parkeren overal gratis.

Om elektrisch rijden te stimuleren worden er twee parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen voorzien op de markt . In een later stadium zal ook een laadpaal geplaatst worden waar elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen.


KLACHT VAN NVA- LENNIK² OORZAAK VERTRAGING FLEXIBELER PARKEERBELEID VOOR HANDELAARS,INWONERS EN BEZOEKERS.

De gemeente heeft in het belang van de inwoners, handelaars en bezoekers een maximale inspanning geleverd om het nieuwe parkeerbeleid zo spoedig mogelijk in voege te laten treden.
De inwerkingtreding van het nieuwe parkeerbeleid liep wegens een klacht van gemeenteraadslid Mignon Gun (NVA- Lennik²) bij de gouverneur en het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) vertraging op.
De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft dit dossier ten gronde onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de beslissing van de gemeenteraad rechtsgeldig was. ( Alle politieke partijen waren voor behalve NVA -Lennik²).  Bovendien moet worden benadrukt dat de administratie de wetten en aanbevelingen van de hogere overheid strikt en volledig heeft opgevolgd om de visie van het bestuur uit te werken.

Na overleg tussen de gemeente en MOW werd op 15 juni 2016 het aanvullend reglement betreffende het parkeerbeleid, dat werd aangenomen door de gemeenteraad op 22 februari 2016, integraal en ongewijzigd goedgekeurd.


Met de doortocht in 2006 plaatste de toenmalige schepen Etienne Van Vaerenberg ( Lennik 2OOO vandaag NVA- Lennik²) parkeermeters op de markt om de wildgroei aan foutparkeerders tegen te gaan. Op het einde van de legislatuur  2012 was er nog steeds geen parkeerbeleid en stonden de parkeermeters er werkloos bij met de vaststelling dat veel handelszaken zijn vertrokken in het centrum van Lennik en de verkeerschaos bestendigd bleef.

 De huidige coalitie (CDENV/ LVB) pakte bij het aantreden in 2013 onmiddellijk dit heikel punt aan. In samenspraak met inwoners en middenstanders startte in januari 2014 het parkeerbeleid in centrum van Lennik.

Tot op heden werkt dit beleid prima en werd er nooit een klacht op het bestaande aanvullend reglement  geformuleerd.

 
Na evaluatie van huidig parkeerbeleid is er de mogelijkheid om de parkeerduur te versoepelen wat op de gemeenteraad van januari 2016 is voorgesteld. Iedereen kan langer parkeren in de verschillende, ongewijzigde parkeerzones en nieuwe parkeerkaarten voor inwoners en zaakvoerders kunnen aangevraagd worden. Hierop formuleerde oppositiepartij NVA- Lennik² plots een klacht op de tekst hetgeen NVA- Lennik² in 2013 aanvaardde zondermeer.

Inhoudelijk heeft deze oppositiepartij nooit gedebatteerd op de gemeenteraad. Vitten op de details van een formulering in de tekst van het aanvullende reglement was hun punt. Ik stel me de vraag over hun kennis van hoe dergelijk reglement opgesteld moet worden. De NVA- Lennik² heeft in dit dossier enkel het geld van de Lennikse belastingbetaler verkwist en aan desinformatie gedaan.

Het opstellen van dergelijk reglement is niet evident en vraagt expertise van alle betrokken instanties.

Alle hogere overheden geven aan dat het parkeerbeleid van de gemeente correct is opgesteld en in voege kan gaan vanaf 1 juli 2016.

Sinds de invoering van het parkeerbeleid zijn er veel opstartende zaken. Het huidige bestuur zal verder werk maken van handelsversterkende maatregelen zodoende dat de gemeente Lennik haar naambekendheid van kwaliteitsvolle handelszaken verder kan uitbouwen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief