LIEDEKERKE haalt topstuk naar gemeentearchief

C21

LIEDEKERKE haalt topstuk naar gemeentearchief

Editiepajot_jacky_delcour_2015-05-28_gemeentearchief
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-05-28_gemeentearchief
 

Liedekerke heeft sinds zondag een middeleeuws topstuk in zijn gemeentearchief. Het gaat om een brief van de Sint-Jorisgilde uit Liedekerke uit 1440.

In 1440 had in Gent een groot schuttersfeest plaats waaraan niet minder dan 58 schuttersgilden uit de Lage Landen deelnamen, goed voor 580 schutters, 8.000 gildebroeders en zo'n 50.000 kijklustigen. Ook de Sint-Jorisgilde uit Liedekerke was uitgenodigd. De inschrijving verliep volgens de regels maar toch stelde de boogschuttersgilde uit Luik zijn veto tegen schutters uit een 'wild velddorp'. Ze vonden Liedekerke onwaardig om deel te nemen aan een elitair tornooi. Maar de Liedekerkenaren lieten niet zomaar over zich heen lopen en dienden een omstandige klachtbrief in bij de organiserende gilde uit Gent tegen de Luikse arrogantie. Vermoedelijk kon de Sint-Jorisgilde dan toch nog deelnemen aan het megatornooi maar het precieze antwoord op de klachtbrief is nooit teruggevonden.


Het is net deze klachtbrief van de Liedekerkse Sint-Jorisgilde die in november 2013 plots opdook op een veiling in Brussel. Jozef Dauwe, gedeputeerde in de provincie Oost-Vlaanderen en geïnteresseerde in de oude middeleeuwse gildencultuur, kon het archiefstuk aankopen. Op vraag van volksvertegenwoordiger Katia Segers en van ereburgemeester Etienne Schouppe besloot Jozef Dauwe om het middeleeuwse archiefstuk te schenken aan de gemeente Liedekerke. Die wil de schuttersbrief bewaren als één van de topstukken in zijn gemeentearchief. De overdracht gebeurde op een plechtige zitting in het gemeenschapscentrum De Warande waar ook Laura Crombie, docente aan de universiteit van York, een boeiende uiteenzetting kwam geven over de Vlaamse schuttersverenigingen in de middeleeuwen. Zij doctoreerde op dit onderwerp en ook haar was de klachtbrief uit Liedekerke bekend.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief