Joke Schauvliege: de landbouw in de Vlaamse Rand en zeker in MERCHTEM heeft veel mogelijkheden en een mooie toekomst voor zich

C21

Joke Schauvliege: de landbouw in de Vlaamse Rand en zeker in MERCHTEM heeft veel mogelijkheden en een mooie toekomst voor zich

Editiepajot_ingezonden_debat_schauvliege_merchtem_27022015
 

Minister Schauvliege breekt een lans om jonge landbouwers die een bedrijf starten of overnemen optimaal te ondersteunen, ook in de groene rand rond Brussel. Merchtem telt 63% landbouwgrond en 253 actieve landbouwbedrijven!

Vrijdagavond (27 febr. 2015) kon Vlaams minister voor Omgeving, Natuur, Landbouw een 70-tal aanwezigen boeien met een rechttoe rechtaan verhaal over de kansen en uitdagingen voor de landbouw in de rand rond Brussel.  

 

De avond, in de Gemeentelijke Feestzaal “Sint Goedele” in Hamme, georganiseerd door JongCD&V-Merchtem.

 

Minister Schauvliege wond er geen doekjes om: “ De landbouw in de Vlaamse rand kent grote uitdagingen. De gronddruk is er erg hoog. Speculatie is zeer sterk aanwezig, zelfs op herbevestigd agrarisch gebied. De nabijheid van de grootstad Brussel brengt ook extra problemen mee. De landbouw heeft het daar vaak moeilijk mee: files, spitsuur, moeilijk oversteekbare barrières of verkeer dat geen tijd wil verliezen, maakt boeren in deze streek er niet makkelijker op.”

 

Minister Schauvliege gaf een helder overizcht van de maatregelen allemaal op dat vlak genomen worden.  De landbouwers zullen immers in 2015 geconfronteerd worden met heel wat nieuwe regelgeving en problemen: de instandhoudingsdoelstellingen (aanpassing aan nieuwe habitatrichtlijnen), het vastleggen van het VSGB (het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel), een nieuw MestActiePlan, de internationale boycot van Rusland en  nieuwe erosiebeperkende maatregelen.

 

Dat de landbouwers vandaag met heel wat problemen worden geconfronteerd bleek ook tijdens de vragenronde: de spanning tussen wonen en landbouwbedrijven, de overstromingen, het wegvallen van zoogkoeienpremie voor kleine landbouwers, de “groene” verwachtingen t.a.v. de landbouwers, de nieuwe omgevingsvergunning enz. Uit het lange nagesprek bleek dat deze problematiek de mensen echt bezighoudt en minister Schauvliege nam na het officiële gedeelte dan ook nog een uur de tijd om naar de persoonlijke vragen van de aanwezigen te luisteren.

 

Willem Maetens, voorzitter JongCD&V-Merchtem: “ De jongeren van CD&V Merchtem willen met deze praat- en infoavonden aandacht besteden aan  wat mensen in Merchtem echt bezig houdt en mensen bij elkaar brengen om te discussiëren over deze thema’s.

Na de succesvolle dialoog met Minister Koen Geens vorig jaar over de veiligheid van ons geld wilden we dit jaar aandacht besteden aan de uitdagingen en problemen van de landbouwsector in onze gemeente. Daarom was ik ook gelukkig met de opkomst van zoveel jonge landbouwers op onze praatavond met Joke Schauvliege.  

Ik onthield volgende sprekende getallen: 1 miljoen inwoners in Brussel, 400.000 inwoners in de Vlaamse Rand en nog eens zoveel toeristen en zakenmensen.  Samen een markt van bijna 2 miljoen mensen die graag lekker en vers eten, en ja zelfs willen overnachten in het hoevetoerisme. Landbouwers onderhouden ook ons mooie landschap waar we allemaal graag in wandelen of fietsen. De landbouw in Merchtem heeft dus zeker meer dan toekomst en Merchtem zou hetzelfde niet zijn zonder onze landbouwers.  Ik ben blij dat Minister Schauvliege jonge landbouwers, of liever nog jonge agrarische ondernemers voor de volle 100% wil steunen.”

 

 

OVERZICHT: Ondersteuning jonge landbouwers

  • De jonge starters krijgen een extra premie bovenop hun nieuwe betalingsrechten. Ze kunnen zo gedurende vijf jaar een extra betaling ontvangen. Deze wordt berekend per betalingsrecht en kan voor maximum 90 betalingsrechten worden toegekend. De premie komt ongeveer overeenkomt met een vierde van wat gemiddeld per hectare in Vlaanderen aan directe inkomenssteun wordt toegekend.  Hoeveel dat precies zal zijn, kunnen we momenteel nog niet berekenen, maar het is alvast duidelijk dat dit een serieuze extra ondersteuning is.
  • Daarnaast kunnen jonge starters en starters vanaf 2015 ook betalingsrechten aanvragen uit de reserve. Die betalingsrechten zullen een gemiddelde waarde hebben. Je hoeft dus niet per definitie betalingsrechten te kopen om directe inkomenssteun te krijgen. 
  • Ook in het nieuwe  programma voor plattelandsontwikkeling, het PDPO III, dat 2 weken geleden officieel is goedgekeurd door de Europese Commissie, legt Vlaanderen heel wat accenten op de jonge landbouwers. 
  • Jongeren die bedrijven overnemen, hebben recht op vestigingssteun.  De minimale bedrijfsomvang voor toegang tot overnamesteun werd verlaagd  zodat dit drempelverlagend werkt voor een mogelijke instap. 
  • Investeringen worden gerangschikt en komen in aanmerking voor subsidie volgens de mate waarin ze kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. Ook de leeftijd speelt hierbij een rol in het selectieproces en de uiteindelijke rangschikking. Voor gelijkaardige investeringen zal de jongste aanvrager eerst in aanmerking komen voor steun. 
  • Ook opleiding is belangrijk.  Binnen de gesubsidieerde starterscursus  wordt de stage verder uitgediept, om zo de instappers maximaal kennis te laten maken met alle facetten van een modern landbouwbedrijf. Via KRATOS worden starters begeleid via bedrijfsadvies op maat rond belangrijke thema’s zoals o.a.  arbeidsveiligheid ,bedrijfseconomie,  klimaat,  bodem… .  
  • Via oproepen van de provincie Vlaams-Brabant zullen ook projecten die de leefbaarheid van het platteland bevorderen kunnen worden ingediend voor PDPO-steun. 
  • Bij een eventuele herziening van de pachtwet op Vlaams niveau moet worden onderzocht of er mogelijkheden zijn om de toegang tot grond voor jonge landbouwers te verbeteren in het kader van de generatiewissel, waarbij er billijk wordt gehandeld naar zowel eigenaar als pachter toe.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief