Nationaal boerenforum in TERNAT

C21

Nationaal boerenforum in TERNAT

Dsc_0207_knip
Op lokaal niveau zijn Ineke en Jan samen alternatieven aan het bouwen. Er wordt gewerkt aan de uitbouw van een streekproductenwinkel op zijn erf. De ligging naast de drukke verkeersader Asse-Edingen is een troef en hij wil in zijn winkel graag de producten van verschillende streekproducenten centraliseren.
 
Dsc_0196_knip_thys
"Met de boerenfora wisselen boeren informatie en standpunten uit. Het is interessant om als boer, wars van de verschillen tussen onze sectoren en bedrijfstypes, kennis te delen", zegt Tijs van De Groentelaar in Gooik
 

Zondag 11 oktober vindt op de boerderijen van Jan De Schrijver en Luc Pauwels het 3de Nationaal Boerenforum plaats. Dat biedt een open en onafhankelijke blik op de landbouwactualiteit en heeft als themas "samenwerking, vrijhandel, alternatieve stikstofreductie. Je kunt die dag ook kennis maken met de twee landbouwbedrijven en de sympathieke uitbaters ervan.

Jan is een gangbare melkboer en Luc een biologische akkerbouwer met teelt van aardbeien, selder, courgette en tot vorig jaar ook wortelen. De twee boeren hebben over de grenzen van hun bedrijf en hun sectoren heen besloten om nauw te gaan samenwerken. Hoewel Jan momenteel geen bio melkproducent is heeft hij toch een aantal van zijn percelen in biologische teelt omgezet. Op deze percelen kan Luc nu roteren met zijn teelt van aardbeien. In ruil produceert Luc op percelen van hem grasklaver die het rantsoen van Jan zijn koeien aanvullen.

Voor Jan is de overstap naar bio geen vanzelfsprekende zaak. Hij denkt er regelmatig over na. Zijn vrouw, Ineke, staat achter een mogelijke omschakeling. Dit denkproces staat niet los van de creativiteit waarmee Jan op zijn bedrijf aan de slag gaat. Jan is als melkboer naast de samenwerking met Luc zeer actief in de beweging tegen de nakende vrijhandelsakkoorden met de VS. De TTIP-akkoorden ziet hij als een regelrechte bedreiging voor de Europese boerenbedrijven. Hij is daarin niet alleen. Tal van Vlaamse en Waalse boeren fronsen de wenkbrauwen bij dit nakende akkoord. Een deel van die boeren blijft niet bij de pakken zitten. In België is de beweging tegen de vrijhandelsakkoorden dan ook vooral door boeren in gang gestoken. Ze zijn ook keer op keer present op de betogingen en actiedagen in Brussel.

streekproductenwinkel

Op lokaal niveau zijn Ineke en Jan samen alternatieven aan het bouwen. Er wordt gewerkt aan de uitbouw van een streekproductenwinkel op zijn erf. De ligging naast de drukke verkeersader Asse-Edingen is een troef en hij wil in zijn winkel graag de producten van verschillende streekproducenten centraliseren.

Luc en Narissa zijn een tijdje geleden aan de verbreding van het bedrijf begonnen. De directe verkoop van aardbeien in zelfpluk neemt jaar na jaar toe en als kers op de taart is een deel van de bedrijfsgebouwen ingericht als vakantieverblijf met de toepasselijke naam Ter Loft. Op deze manier versterken Luc en Narissa hun economische fundamenten. Het bedrijf van Luc kenmerkt zich ook door de warme sfeer tussen de verschillend werknemers op zijn bedrijf. Er is een vaste werkkracht die de zaken mee coördineert en een grote, wisselende groep seizoensarbeiders met verschillende achtergronden.

Jan heeft in juli van dit jaar een hevige stalbrand gehad. Om die reden zitten we samen in de hangaar van Luc. Parkeerplaats en ontvangst is echter voorzien bij Jan op de Assesteenweg 349 in Ternat. De rondleiding zal over de twee bedrijven heen plaatsvinden, zoals voorzien.
 
In het programma van de dag gaan we dieper in op hete hangijzers die de boerenwereld beroeren, weliswaar met alternatieve bril:
  • IHD, stikstofreductie op agroecologische wijze
  • Waarom boer(inn)en neen zeggen tegen TTIPP en een blik op de boerenprotesten van laatste maanden
 
"Met de boerenfora wisselen boeren informatie en standpunten uit. Het is interessant om als boer, wars van de verschillen tussen onze sectoren en bedrijfstypes, kennis te delen", zegt Tijs van De Groentelaar in Gooik. "Verder proberen we ook een opinie te vormen als boeren in kleine en middelgrote bedrijven. We ervaren vaak dat de boerderijen met kleinere productiecapaciteit, economische moeilijkheden of directe vermarkting onvoldoende worden gehoord in het beleid. Toch zijn we fier op onze praktijk en willen we vastberaden aan een toekomst blijven bouwen. om die reden is het belangrijk elkaar te zien en samen een standpunt in te nemen in de samenleving! besluit de jonge landbouwer.

Programma 11 oktober

13-14 uur: onthaal en welkom
14-15 uur: Stikstofreductie op agro-ecologische wijze: praktische en natuurversterkende aanpak als alternatief voor de luchtwasser, met veehouders Kurt Sannen en Anita Baeyens
15-16 uur: bedrijfsrondleiding op het melkveebedrijf van Jan en het groentenbedrijf van Luc, met een focus op de samenwerking tussen beide gastboeren.
16-16.30: pauze met drankjes en hoeve-ijs uit de streek
16.30-17.30 uur: Waarom boeren nee zeggen tegen TTIP, met melkveehouders Jan De Schrijver en Luc Hollands
17.30-18 uur: slot, terugblik op de dag en vooruitblik op de toekomst
18 uur: netwerkmoment met drankjes en hoeveburgers uit de streek.
Voor updates van het programma en meer informatie: https://boerenforum.wordpress.com/
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief