TERNAT in de vorige eeuw(en) : Café en Taxi bij Dominiek

C21

TERNAT in de vorige eeuw(en) : Café en Taxi bij Dominiek

Dominiek_taxi
 

Voor de oorlog bevond zich op de hoek van de Statiestraat en de huidige Pieter Van Cauwelaertstraat het Café 'Bij Dominique - TAXI' .

Op de foto zie je op de gevel emailborden met reclame voor bieren van de brouwerijen Wielemans en Bavaro Belge. De brouwerij Bavaro werd in 1873 gesticht door een Hollands-Duitse maatschappij en was gelegen te Anderlecht in de Birminghamstraat en later aan de huidige Fernand Demetskaai. Het was één van de 10 grootste brouwerijen van België. In 1938 werd Bavaro-Belge overgenomen door brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek.

Café-uitbaters en -gasten poseren voor de voordeur. Dominique staat op de foto rechts bovenaan in de deuringang. In de rij onder hem staat zijn vrouw Marie. Het zijn de grootouders van volleyballicoon Dominiek Baeyens. Naast Marie staat Pier Willems. Op de onderste rij, van rechts naar links, Rene Peysmans, Jozef Steenput, Staafke van Pros (de man met de trekharmonica), Julia Van Muylders, Yvonne, Julia Thysens en Jeanne Van de Lange.

"In Ternat waren er destijds twee Staven van Pros", zegt Jean-Pierre Van Cauwelaert, "ons vader, met de bijnaam Staafke van Pros omwille van zijn gestalte en Staaf van Pros of. Gustaaf Mattens (gewezen schepen in de jaren '70). Staaf ook omwille van zijn gestalte. Staaf Mattens of Staaf van Pros woonde in het huis achter ons in de Prieelstraat (recent afgebroken). Beiden waren kozijns. De moeder van Staaf Mattens was Céline Van Cauwelaert."

Later werd het café een kapsalon (bij Jeanne) en verhuisde het café van Marie en Dominiek naar de hoek van de Dreef en de Statiestraat. Na hun dood werd het omgebouwd tot de populaire Pick-Wick Pub. Nu is het een restaurant.


Foto op www.erfgoedplus.be uit de collectie van © Heemkring Ternat

Heb je zelf oude foto's en verhalen uit het Ternatse verleden die je met ons wil delen? Stuur ze ons vancauwelaertguido@gmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jul 2016
Guido Van Cauwelaert
www.erfgoedplus.be
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief