ASSE - Erfgoeddag

C21

ASSE - Erfgoeddag

Editiepajot-ingezonden-logo-erfgoeddag-14042014
ingezonden

Zondag 27 april is het Erfgoeddag. Het thema luidt 'grenzeloos' en focust op migratieverhalen. In Asse worden niet alleen historische getuigenissen van migranten belicht, maar komen ook meer recente migratieverhalen aan bod.

Ga mee op stap en maak via tentoonstelling, film, ontmoeting,… kennis met uiteenlopende migratieverhalen. Bij je vertrek krijg je een onbeperkte reispas met visa voor verschillende locaties. Je bepaalt zelf je parcours.

Onderweg maak je kennis met het verhaal van de Assese familie Van Laethem die in 1904 aan boord ging van één van de Red Star Line stoomschepen. Vond deze familie in Amerika een beter leven? Het visum voor de missies geeft je toegang tot de mooie collectie foto's van de missionarissen van het klooster van Walfergem. In het gemeentehuis ondervind je in de wachtzaal hoe het voelt om te moeten wachten op een verblijfsvergunning. Jos Vandenplas getuigt over haar werk op de vreemdelingendienst.

Huriye (Turkije), Isabel (Portugal) en Madina (Tsjetsjenië) vertellen waarom zij hun land verlieten. Bij Huriye en Isabel kan je doorlopend langsgaan. Madina doet haar verhaal in de kapel van het Oud Gasthuis om 11.00 en 15.00 uur. Hiervoor reserveer je best vooraf je plaats (cultuurdienst@asse.be - T 02 456 01 66).

Folkcorner 'Den Appel' houdt de hele dag open deur en laat je kennismaken met haar rijke collectie wereldmuziek. Ga er zeker eens langs.

Een halte verder, in 't Smiske, kan je nog eens proeven van de bollen van Boma.

Ook arbeidsmigratie komt aan bod. Een aantal ex-werknemers van Asphaltco vertellen over de komst van de eerste arbeiders-migranten, over het harde, vuile werk, over de ramadan, maar ook over de goede verstandhouding. Johan Stoefs legde hun anekdotes vast op beeld.

In Villa Goossens maak je kennis met het verhaal van de Marokkaanse familie Benamar. Broer en zus Mohammed en Fatima Benamar kwamen in 1970 samen met hun moeder en jongere zus in het kader van gezinshereniging naar Asse. Samen met hun toenmalig buurmeisje blikken zij terug op hun jeugdjaren in Asse.

Vertrekpunt wandeling: Oud Gasthuis, Gemeenteplein 26, Asse

Vertrekken kan tussen 10.00 en 17.00 uur. Alle locaties zijn open tot 18.00 uur.

Deelname is gratis.

Meer info

Bevoegde mandataris: Geert Heyvaert, M 0473 73 95 83

Bevoegde dienst: dienst Cultuur, T 02 456 01 66, cultuurdienst@asse.be  

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2014
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief