Wereldwinkel ASSE doet de Zuidpoll, jij toch ook?

C21

Wereldwinkel ASSE doet de Zuidpoll, jij toch ook?

Editiepajot-asse-logo-gemeente
EP

In de aanloop naar de federale, regionale en Europese verkiezingen eind mei roept Wereldwinkel Asse u op om het Zuiden populairder te maken bij de politici. Naar aanleiding van de World Fair Trade Day (10 mei) vragen de vrijwilligers van Wereldwinkel Asse u om in “onze stemhokjes” de populariteit van het Zuiden te verhogen. Oxfam-Wereldwinkels gelooft dat het Zuiden wel degelijk kan bijbenen als de politiek een einde maakt aan de onrechtvaardige spelregels van de internationale handel.

Daarom: doe de Zuidpoll op www.Fairtradeday.be en breng jouw stem uit voor het Zuiden! Signaleer nu aan onze politici dat ook het Zuiden een plaats verdient op de politieke agenda. Deze campagne sluit aan bij de politieke campagne van de Noord-Zuidkoepel 11.11.11.

Omdat Oneerlijke handel een politiek probleem is - Oneerlijke handel is in de eerste plaats een politiek probleem. De EU en de VS hebben een heleboel regels in het leven geroepen die de eigen markt afschermen. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelende regio’s waar mensen afhankelijk zijn van landbouw, hun producten zeer moeilijk of enkel aan zeer lage prijzen kwijt kunnen.

Gewassen zoals katoen of suikerriet, die efficiënter geteeld kunnen worden in een warm klimaat, worden toch in het Noorden geproduceerd. Daarvoor zijn dure subsidies nodig. De tewerkstelling die de landbouw in het Noorden creëert, is verwaarloosbaar in vergelijking met het belastinggeld dat erin wordt geïnvesteerd.

Onderzoek wijst uit dat dit ook ecologisch gezien niet verstandig is, zelfs als je het transport meerekent. Kortom, deze handelsregels zijn nadelig voor zowel het Noorden als het Zuiden. Oxfam wil deze regels veranderen. Want handel, als die eerlijk verloopt, is een krachtige hefboom voor ontwikkeling in het Zuiden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2014
Sam Herremans
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief