REGIO - Biotoopverbetering door Kruidenakkers

C21

REGIO - Biotoopverbetering door Kruidenakkers

Akkervogelvoorstelling_sept_2016__9_a
 
Akkervogelvoorstelling_sept_2016__19_a
 
Akkervogelvoorstelling_sept_2016__22_a
 

Zeker in Vlaanderen, het dichtstbevolkte gebied van Europa, met meer dan 425    inwoners per km² krimpt de open ruimte zienderogen. Ook het Pajottenland, dat tevens een streek is met een uitgesproken cultuurlandschap waar veel te weinig natuur en bos in voorkomt. Fauna, flora en bepaalde   vogel- en wildsoorten krijgen het in onze contreien de laatste decennia van langs  om meer te verduren. Zodanig zelfs dat wetenschappers, natuurliefhebbers en jachtverenigingen reeds wezen op de schrikwekkende achteruitgang van diverse soorten. Een gevarieerd landschap met hagen, houtwallen, amfibieënpoelen, kleine bosjes wilgenrijen en bermen met bloeiende kruiden en planten kunnen de natuurwaarde alleen maar verhogen en tevens de bewoners ervan helpen te overleven. Acties als bermbeplanting, inzaaien van akkerweiden en braakliggende percelen met kruidenmengsels in overleg met de landbouwers geven een insecten- en bijenrijkdom en kruidengroei die levensnoodzakelijk zijn voor vogels en wild.

 

Het project gaat over 5 percelen verdeeld over het ganse WBE gebied. Deze percelen bevinden zich op 3 verschillende gemeenten namelijk Borchtlombeek, Strijtem en Pamel. Er werd geopteerd voor een kruidenmengsel voor het behoud van akkervogels waaronder de Patrijs en ander klein wild. Dit kruidenmengsel werd bezorgd door het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevalei en met steun van Natuurpunt Roosdaal. Eveneens werd met het R.L. het inzaaien en promoten van het ganse project verder opgevolgd.

  

 Akker 1, gelegen te Borchtlombeek-Roosdaal, Assesteenweg, jachtrechthouder Willy Meyts,  oppervlakte van het    perceel 64 are.

 

Akker 2 & 3, gelegen te Strijtem , Populierenstraat, jachtrechthouder Eric Van Wilderode, Oppervlakte van de 2 percelen 25 are + 15 are, totaal 40 are.

 

5 verschillende percelen verspreid over 4 jachtterreinen in 3 deelgemeenten binnen het WBE gebied. Totale oppervlakte 1 ha 49 are. Na ontvangst van het kruidenmengsel  werd het zaaien voorzien  tegen einde April begin Mei 2016. Er zijn restpopulaties van Patrijzen aanwezig, akkervogels zoals Veldleeuwerik, Graspieper, Kneu, Geelgors, Ringmus, enz…..   komen nog voor. Het spreekt vanzelf dat de evolutie van de opgroeiende gewassen alsook de aanwezigheid van de akkervogels van nabij zal gevolgd worden.

 

Eén van de oorzaken van de achteruitgang van akkervogels,  patrijzen en kleine zoogdieren is gebrek  aan voedsel in de winter.  Vooral de combinatie van voeder en dekking is heel belangrijk.  

Om ongewilde vernieling door onwetendheid te voorkomen is het noodzakelijk om de grondeigenaars en landbouwers om toestemming te vragen en informatie betreffende de actie te geven. Het ganse actieplan kan hierdoor alleen maar meer begrip, medewerking en succes bijkrijgen.

Het ecologisch belang van kruidenvegetatie bestaat hierin dat ze de diversiteit  in het       akkerlandschap vergroten. Bloeiende kruiden zijn bijzonder rijk aan bloemenzoekende insecten als dagvlinders, vliegen, kevers en bijen. Veel insecten zijn in het larvestadium afhankelijk van ruigtekruiden.  Patrijs en  tal van vogels vinden er dus gunstige levensomstandigheden.  Maar ook voor haas en konijn zijn het voedsel- en voortplantingsplaatsen.  In het kader van het hedendaags wild- en natuurbeheer is het aanleggen en bevorderen van kruidenakkers een prioriteit om de achteruitgang van onze veldhoenders en vogels een halt toe te roepen. Deze actie zal dan ook voor alle wildbeheerders en natuurliefhebbers de stimulans zijn om  tal van deze noodzakelijke kruidenakkers te verwezenlijken en een belangrijke bijdrage te leveren tot verrijking van onze vogel- en  wildstand en hun biotoop.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief