BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 16 september

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 16 september

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad - © Deschuyffeleer

Informatieveiligheidsconsulent
Om te voldoen aan de bepalingen van de Vlaamse overheid rond de veiligheidsconsulenten en de bescherming van het elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer gaat de gemeenteraad in navolging van het OCMW een overeenkomst aan met Welzijnskoepel West-Brabant. Deze stelt nu ook vanaf 1 oktober één van haar veiligheidsconsulenten aan bij het gemeentebestuur. De consulent staat vooral in voor het informatieveiligheidsbeleid in de schoot van de gemeentelijke diensten.

Dierenasiel
Vanaf begin toekomend jaar gaat het gemeentebestuur in samenspraak met de overige gemeenten van de politiezone Pajottenland in zee met het dierenasiel vzw FSPCA met maatschappelijke zetel in het Pepingse Heikruis. Dit niet alleen voor het opvangen van verdwaalde dieren maar nu ook voor het vangen van loslopende dieren. Per inwoner is daar een prijskaartje van 0,22 euro aan verbonden.
 
Huis van het Kind
Om de wildgroei aan goedbedoelde initiatieven rond kinderwelzijn en jongerenopvoeding in te dijken heeft Bever zich aangesloten bij de intergemeentelijke feitelijke vereniging ‘Huis van het Kind Pajottenland’, een samenwerking in de schoot van de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland. Zo kon de gemeenteraad nu ook zijn goedkeuring hechten aan het indienen van een subsidieaanvraag bij Kind en Gezin. Bovenop neemt ook het provinciebestuur vanaf begin toekomend jaar de loonkost van een coördinator ten laste. Bij het Huis van het Kind Pajottenland zijn momenteel Kind en Gezin, het Centrum van Algemeen Welzijn Halle-Vilvoorde, de kraamafdeling van de Landelijke Thuiszorg, de Gezinsbond en de Kind en Gezin-consultatiebureau’s Kind en Preventie in Galmaarden en Pavok in Lennik aangesloten.
 
Sportregio
Ook de periode 2014-2019 blijft Bever deel uitmaken van de sportregio Pajottenland. De bijdrage hiertoe bedraagt slechts goed 100 euro. In ruil kunnen de inwoners en de sportclubs uit de gemeenten dan allerlei info- en vormingssessies bijwonen en deelnemen aan sportdagen voor welbepaalde doelgroepen.
 
Toelagen aan de kerkfabrieken
Voor het komend budgettair dienstjaar krijgen de kerkfabrieken van St-Martinus in het centrum en St-Géreon op Akrenbos, na inbreng van hun overschotten van de vorige dienstjaren, een gemeentelijke toelage toegewezen respectievelijk van 4.649 euro en 13.275 euro. De kosten voor St-Géreon lopen tamelijk hoog op door de noodzaak aan dringende herstellingen voor vochtproblemen, het herstellen van dakgoten evenals het uitvoeren van schilderwerken en van werken aan de voorgevel.
 
Intern sociaal huurreglement
Om reden de gemeente op korte termijn kan beschikken over een zevental sociale woongelegenheden diende de gemeenteraad het licht op groen te zetten voor een gemeentelijk sociaal huurreglement voor het toekennen van die woningen. De praktische toepassing van het reglement komt te liggen in de handen van Woonwinkel Pajottenland. Ook het OCMW houdt nog vier sociale woongelegenheden ter beschikking. Al die woongelegenheden komen in aanmerking om te voldoen aan het dwingend sociaal objectief dat vanuit de Vlaamse overheid aan de gemeente wordt opgelegd.
 
Elektriciteitschaarste
Burgemeester Luc Deneyer deelde mede dat er op aangeven van zowel de energieleveranciers als van de federale en provinciale overheden, bij gebrek aan alsnog een gedetailleerde planning en organisatie, er best nog geen richtlijnen worden verstrekt aan de bevolking rond een eventuele elektriciteitschaarste. Van zodra alle details precies gekend zijn zal de bevolking onverwijld worden geïnformeerd. De elektriciteitsschaarste komt overigens ook wel eerstdaags aan bod tijdens de zitting van de gemeentelijke veiligheidscel.
 
Telecommasten
Overeenkomstig een recent vonnis van het Europees Hof van Justitie zouden de telecomoperatoren Belgacom, Base en Mobistar nu toch de opgelegde gemeentelijke belastingsaanslag voor het plaatsen van masten dienen te betalen. De belasting zou volgens burgemeester Luc Deneyer niet in tegenstrijd zijn met enige Europese richtlijn.
 
Tonnagebeperking
Rond het invoeren van een tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum gaf burgemeester Luc Deneyer te verstaan dat een éénzijdig besluit op dat gebied vanuit de hoek van Bever op geen fiat van het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer zou kunnen rekenen. Dat agentschap zal dat pas doen als ook zijn Waalse tegenhanger akkoord zou gaan met een tonnagebeperking in de rue de Grammont in Silly. Vanuit het gemeentebestuur van Silly werd trouwens in die zin nog recent een brief gestuurd aan de bevoegde Waalse ministers Carlo Di Antonio en Maxime Prévot met een pleidooi voor de invoering van de tonnagebeperking, het herstellen van de rue de Grammont en voor het laten aanpassen van de GPS-routes voor het zwaar verkeer in de buurt van de uitrit 24 (Bassilliy) op de A8 of La Hennuyère.
 
Plaatselijk verkeer Broeck
Op vraag van raadslid Werner Godfroid gaf burgemeester Luc Deneyer ook nog te kennen dat weldra nog enkel plaatselijk verkeer doorheen Broeck zal ingevoerd worden. De nodige materialen en borden zijn inmiddels aangekomen en zullen door het gemeentepersoneel worden opgesteld. Vooraf zal de wijziging van de verkeerssituatie in die zone nog worden meegedeeld aan de bevolking door middel van een info-flash.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief