Na 40 jaar geen eindejaarsfuif meer in GOOIK

C21

Na 40 jaar geen eindejaarsfuif meer in GOOIK

Editiepajot_gooik_fuif_1_foto_marc_colpaert__kopie_
Jongeren moeten nu nog verder rijden om te fuiven. - Foto © Marc Colpaert
 

Dit jaar komt er op de laatste dag van het jaar geen fuif van de chiro Uidekrij in de zaal Edele- Brabant in Gooik. Tal van jongeren uit Gooik, maar ook uit Galmaarden, Herne, Bever moeten nu nog verder rijden om te fuiven. Na meer dan 40 jaar stopt dit omdat steeds meer mensen naar Lennik gingen fuiven. Ook burgemeester Michel Doomst(CD&V) die mee aan de wieg stond van deze fuif en die al bijna 15 jaar elke nieuwjaarsnacht met een busje de fuifgangers naar huis bracht, blijft werkloos achter. Hij vindt het een verloren kans en spijtig dat de jeugd niet meer in eigen gemeente kan uitgaan.

Meer dan veertig jaar geleden - in 1971 - gingen enkele mensen van de chiro Uidekrij Gooik van start met het organiseren van een fuif. De opbrengst van 20.000 fr (500 euro,red.) toen was zo een succes dat werd beslist om steevast ieder jaar een fuif te organiseren. “In die dagen was er dan ook geen concurrentie uit andere gemeenten, zodat er steeds meer mensen naar die fuif kwamen”, zegt Michel Doomst zelf actief in de chiro toen. Op sommige jaren kwamen meer dan 1.500 mensen meevieren op de laatste dag van het jaar in de zaal Familia. De concurrentie zat ook niet stil en de laatste jaren werd er op dezelfde dag ook een fuif georganiseerd in Lennik. “Ongeveer 5 jaar geleden werd afgestapt van de zaal Familia en trokken ze naar de zaal Edele-Brabant en dat was geen goede zet, maar de vorige zaal werd te klein voor zulks evenement”, zei Doomst. Ondertussen gingen steeds meer mensen naar Lennik en vooral de laatste twee jaren was het volk ver te zoeken in Gooik. “Het was gewoon niet meer tof en er kwamen veel te weinig jongeren naar de Edele-Brabant”, zegt chirohoofdleider Jeroen Van Laethem. “Daarom hebben we beslist om er mee te stoppen en de kans dat we er ooit mee herbeginnen is vandaag uiterst klein.”, zegt hij.

Burgemeester Michel Doomst was voorstander van fuiven in eigen gemeente en had sinds het jaar 2000 de vaste gewoonte om tijdens de Nieuwjaarsnacht de ‘fuifbeesten’ ieder jaar veilig met een busje naar huis te brengen. “Ik ga dit echt missen, die jonge mensen die ik dan met een busje naar huis bracht. Sommige wisten soms niet meer waar ze woonden, gelukkig ken ik nogal wat mensen, zodat ik ze veilig thuis kon afzetten. Dit valt nu weg en dat is wel jammer. Ik vermoed dat tevens veel ouders niet blij gaan zijn dat hun kroost nu het verderop in Lennik moet gaan zoeken”, aldus de burgemeester. Hij vindt het spijtig dat het hier stopt, maar stelde zelf vast dat de jeugd blijkbaar het steeds groter ziet. “Het moet ’mega’ zijn tegenwoordig of het is niet ‘chill’ genoeg voor onze jeugd, ik blijf het een verloren kans vinden. Het kan natuurlijk altijd dat volgend jaar een andere vereniging een fuif gaat organiseren, maar het zal nooit meer zijn zoals vroeger”, mijmert Doomst. Wat hij dan wel gaat doen tijdens de Nieuwjaarsnacht: “ gewoon een beetje meer feesten dan vroeger”, lacht hij de vraag weg.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief