EDINGEN / BEVER / HERNE – De slag van Steenkerque opnieuw tegen het licht gehouden

C21

EDINGEN / BEVER / HERNE – De slag van Steenkerque opnieuw tegen het licht gehouden

Affiche_bataille_de_steenkerque__3___905_x_1243_
EDINGEN / BEVER / HERNE – De slag van Steenkerque opnieuw tegen het licht gehouden

De ‘Cercle royal archéologique Enghien’ organiseert op donderdag 4 juni om 20u in het Jonathashuis in het centrum van Edingen een voordracht over de bekende slag van Steenkerque in augustus 1692. De voordracht is ook toegankelijk voor niet-leden.

“Het zijn auteur Erik Wauters, gespecialiseerd in geschiedenis en militaire archéologie, en Dr. in de geschiedenis Gérard Bavay die het resultaat van hun nieuwe opzoekingen over de slag van nu meer dan 300 jaar geleden zullen bekend maken”, geeft bestuurslid Josée Rivière aan.
De slag bij Steenkerke had plaats op 3 augustus 1692 tijdens de Negenjarige Oorlog. Het Franse leger van Lodewijk XIV versloeg toen bij Steenkerke de geallieerden onder leiding van Willem III van Oranje-Nassau. Met 15.000 doden op een dag was het een van de bloedigste veldslagen uit die periode. Het slagveld bevond zich net ten westen van de dorpskern. De Fransen kennen de slag nog als de ‘Bataille de Steinkerque’.
Steenkerke (Steenkerque in het Frans) is een dorp in Henegouwen. Het was tot 1 januari 1977 een zelfstandige gemeente en is nu een deelgemeente van ’s-Gravenbrakel. Het ligt zo dan ook in de nabijheid van Edingen.
Het was overigens de organiserende ‘Cercle royal archéologique Enghien’ die Herne enige tijd terug zijn origineel vrijheidscharter schonk met het oog op de viering van ‘800 jaar Herne’.
Het Jonathashuis is gelegen in de Montgomérystraat 7. De inkom voor de voordracht bedraagt 5 euro.
Meer info via joseeriviere@hotmail.com .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief