BEVER – Provincie erkent kerkhoven en vijf kapellen als waardevol erfgoed

C21

BEVER – Provincie erkent kerkhoven en vijf kapellen als waardevol erfgoed

Erkenning_kapel_1
 
Erkenning_kapel_2
 
Erkenning_kapel_3
 
Erkenning_kapel_4
 
Erkenning_kapel_5
BEVER – Provincie erkent kerkhoven en vijf kapellen als waardevol erfgoed - © Deschuyffeleer
 

Zowel het kerkhof in het centrum als dit op Akrenbos evenals vijf kapellen her en der in de gemeente  zijn door het provinciebestuur voortaan erkend als waardevol erfgoed. Hierdoor komen zij nu ook in aanmerking voor provinciale subsidies bij hun onderhoud. Eerder hadden ook al de St-Bernarduskapel in Ghesuele en de St-Franciscus van Assisi-kapel in Romont die erkenning op zak.

Gemeenten, OCMW’s, kerkfabrieken en -raden kunnen provinciale premies krijgen voor het onderhoud van waardevolle, maar niet als monument beschermde, gebouwen. Om een premie te krijgen moet het erfgoed echter wel vooraf door de provincie erkend zijn als waardevol. “De preventieve zorg voor ons patrimonium is belangrijk voor het bewaren en ontsluiten van ons erfgoed”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed, in dit verband. “Daarom leggen we sterk de nadruk op het helpen realiseren van regelmatig onderhoud op advies van de Monumentenwacht”.
“We erkennen een gebouw als waardevol op voorwaarde dat  het een (architectuur)historische, wetenschappelijke, industrieel archeologische, volkskundige of andere sociaal-culturele waarde of beeldbepalend karakter heeft”, aldus nog Tom Dehaene. “Voor preventieve werken, de verbetering van de toegankelijkheid en dringende werken geeft de provincie dan weer premies onder de vorm van het uitbetalen van de werkuren van de door hen aangestelde monumentenploegen en dit tot een maximaal bedrag van 5.000 euro. Ook het beheer van klein historisch erfgoed, zoals kapellen, plattelandskerkhoven en gedenktekens, krijgt deze extra. Het zijn geen indrukwekkende monumenten, maar ze bepalen wel vaak de eigenheid van een dorp, geven karakter aan het landschap en hebben een zeer bijzondere betekenis voor de inwoners”.
De open Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel in Akrenbos-Zuid, de open Calvariekapel eveneens in Akrenbos-Zuid, de grote kamerkapel Sint-Jozef in Eeckhout, de kleine kamerkapel Onze-Lieve-Vrouw H. Hart in Kerckhove en de grote kamerkapel Sint-Cornelius in Romont zijn de vijf kapellen die nu door de provincie werden erkend als waardevol erfgoed. “Typisch voor deze gemeente zijn de talrijke grote kapellen en de calvariekruisen in het landschap, op kruispunten, in de gehuchten, aan de rand van de weg, in het veld en de devotionele rol die deze kapellen nog steeds vervullen”, luidt het bij het provinciebestuur als staving voor de erkenning.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief