HERNE/ BEVER : Wees de vuurwerkcampagne ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!’ indachtig

C21

HERNE/ BEVER : Wees de vuurwerkcampagne ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!’ indachtig

Vuurwerk_2016-2017
© Deschuyffeleer
 

Het nieuwe jaar wordt vaak ingezet met spetterend vuurwerk. Dit is echter niet zonder gevaar. Vuurwerk afsteken laat je dan ook beter over aan professionals. Wil je toch graag zelf ermee aan de slag gaan? Weet dan dat niet alles zomaar toegelaten is en dat vuurwerk afsteken de oorzaak is van onverantwoord veel mensen- en dierenleed. Een overzicht.

Vergunnning
In artikel 53 & 1 van het GAS-reglement van de politiezone Pajottenland valt te lezen wat er is toegelaten en wat niet. Kortweg komt het erop neer dat het afsteken van vuurwerk en het gebruik van voetzoekers, thunderflashes en knal- en/of rookbussen zowel op het openbaar domein als op privédomein VERBODEN is. Op oudejaarsavond is het echter wel toegelaten behoudens een vergunning uitgaande van de bevoegde overheid, in dit geval het gemeentebestuur. Bij overtreding van het artikel kan een administratieve geldboete worden opgelegd van maximum € 250. Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden.
Indien de aanvraag leidt tot een vergunning dan dient de begunstigden zich ook aan de regels te houden. Het vuurwerk mag uitsluitend afgevuurd worden door meerderjarige personen, er dient een blusapparaat voorhanden te zijn, de buurtbewoners dienen 48 u op voorhand in een straal van 200 meter rond de plaats van het gebeuren schriftelijk te worden verwittigd en ook de lokale politie Pajottenland dient minstens 24 u op voorhand in kennis te worden gesteld van de contactgegevens waarop de verantwoordelijke telefonisch kan bereikt worden. De bekomen vergunning dient te allen tijde te kunnen worden voorgelegd.
Zeer kortstondig
De toelating is strikt persoonlijk en mag niet aan andere personen worden overgedragen. Het afsteken van vuurwerk is beperkt in tijd tussen 23u55 en 00u15. De aanvrager is verantwoordelijk voor de naleving van de gestelde voorwaarden. De politiediensten zullen hierop toezien en bij overtreding een proces-verbaal opstellen.
Wie op oudejaarsavond toch met een vergunning op zak aan de slag gaat met vuurwerk dient er zich van bewust te zijn dat dit ieder jaar vele slachtoffers eist die dan onvermijdelijk op de spoeddienst van het ene of het andere ziekenhuis belanden. Vuurwerk, zoals vuurpijlen en voetzoekers, is geen kinderspel en samen met alcohol is het absoluut geen goede vriend.
Spoedgevallen
Claudy Cuvelier uit Herfelingen, gewezen nachtsupervisor in het Hals ziekenhuis, spreekt uit ervaring. “Ieder jaar terug was ik getuige van de enorme schade dat vuurwerk kan aanrichten.  Geloof me, de letsels wegen absoluut niet op tegen het kortstondige plezier. Ongevallen met vuurwerk zijn altijd volstrekt nutteloos. Iedereen is er van overtuigd dat het hen niet kan overkomen. Ik heb evenwel genoeg mensen gezien die ook zo dachten, maar er jaren later toch nog wel verschrikkelijke littekens aan overhouden. Wie een ongeval met vuurwerk heeft, komt er vaak slecht vanaf. De meest getroffen lichaamsdelen zijn immers de handen, de vingers, de ogen en het hoofd . Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Ook is het oppassen geblazen voor  oorschade. De populaire ‘strijker’ haalt 160 decibel of meer, dat is zo maar even 20 decibel boven de pijngrens. Opvallend is ook dat de helft van de slachtoffers het vuurwerk niet eens zelf heeft afgestoken. Ook iedereen in de omgeving loopt dus gevaar. De helft van de slachtoffers zijn jongeren tussen 10 en 19 jaar”
Dieren
Vuurwerk is niet alleen gevaarlijk maar het is ook nog angstaanjagend bij kleine kinderen en dieren en het is niet zelden eveneens de brandoorzaak voor gebouwen in de omgeving. Het trieste lot van de kerk van Galmaarden enkele jaren terug is hier maar één voorbeeld van.
Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Wanneer in de buurt toch vuurwerk wordt afgeschoten zijn volgende tips zeker bijzonder waardevol. Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of tv spelen om het ergste lawaai en het licht van het vuurwerk te dempen. Als een hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan de dierenarts een licht kalmeermiddel voorschrijven. Hou alleszins paarden, ezels, pony's en runderen zoveel als mogelijk op stal.
Verzekering
Wie zichzelf, omstaanders of zijn buurt door vuurwerk schade zou toebrengen en over geen geldige vergunning beschikt loopt alleszins ook het risico dat de verzekeringen de vergoeding van de schade op hem of haar zouden verhalen. Een verwittigd man of vrouw is er alvast twee waard.
Slechts 4 vergunningen !
Tot nu werden in Bever 3 vergunningen afgeleverd, één voor in de buurt van de tijdelijke feestzaal, één voor achteraan het voetbalplein in het centrum en één voor in Poreel.
In Herne kreeg 1 aanvraag een gunstig gevolg. Het gaat om een privé-initiatief in de buurt van de Patriot.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief