GERAARDSBERGEN - Grootschalige AMOK-oefening op Koninklijk Atheneum

C21

GERAARDSBERGEN - Grootschalige AMOK-oefening op Koninklijk Atheneum

Editiepajot_jimmy_godaert_grootschalige_amok-oefening_op_koninklijk_atheneum
 

Donderdagavond hield de politie Geraardsbergen/Lierde in samenwerking met het Koninklijk Atheneum van Geraardsbergen een grootschalige AMOK-oefening.

 

De oefening was een simulatie waar bij politiemedewerkers, hulpdiensten, de burgemeester en leerlingen van het zevende jaar maatschappelijke veiligheid aan deel namen. “Vandaag oefent de lokale politie en de hulpdiensten een AMOK-incident. Dat is een situatie waarbij één (of meerdere) geweldenaar(s) op een bepaalde locatie – in dit geval een school – de aanwezige personen aanvalt en zoveel mogelijk slachtoffers tracht te maken zonder zich daarbij te verschuilen of gijzelaars te nemen’, verduidelijkt zegt korpschef Jurgen De Landsheer. “Net zoals bij oefeningen in het kader van de rampenplanning laat deze oefening toe mogelijke tekortkomingen te detecteren en bij te sturen, om zo maximaal voorbereid te zijn op de realiteit.” “Deze AMOK simulaties zijn 3 jaar geleden opgestart en zijn voor onze school nog steeds een bijzondere meerwaarde” geeft Cursuscoördinator Maatschappelijke Veiligheid Chris Teirlinck aan. “Op deze manier kunnen we ook onze interne noodplanning aftoetsen aan de realiteit en door deelname aan de activiteiten van de lokale politie krijgen de leerlingen van de opleiding maatschappelijke veiligheid zicht op de werking en de beroepsmogelijkheden binnen het politielandschap.”

 

Praktijk

“Tof dat we de praktijk konden ervaren wat er in een noodsituatie allemaal kan gebeuren.” Zegt Mohammed Jilali Dit kan in onze latere carrière in de bewaking of als politieagent van pas kan komen.” “Sinds enkele jaren heeft onze school in samenspraak met de politie een noodplan samengesteld zodat we crisissituaties op onze campus het hoofd kunnen bieden. Tevens hebben wij geïnvesteerd in een camerasysteem dat de in- en uitgangen van onze school bewaakt en waar de lokale politie op kan inloggen” zegt Nico Van Coster. “We gaan de beveiliging nog uitbreiden met een meldsysteem, zodat het personeel op hun gsm verwittigd worden mocht er iets ernstig gebeuren op school”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief