Oxfam-Wereldwinkel GERAARDSBERGEN zoekt politici met klonten aan hun lijf

C21

Oxfam-Wereldwinkel GERAARDSBERGEN zoekt politici met klonten aan hun lijf

Editiepajot_oxfam_logo

Op zaterdag 14 mei van 14u tot 16u staan vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel aan de Hospitaalkerk (hoek Gasthuisstraat en Grote straat). Voorbijgangers zullen aangesproken worden om een klontje te kleven op de foto van onze schepen voor internationale solidariteit. Op die manier willen we laten zien dat we eerlijke suiker willen. Want de internationale handel in suiker verloopt niet correct, duurzame producenten in het Zuiden én hier, en de Europese consument zijn de klos. Het zijn onze politici die de handelsregels moeten herschrijven. Maar hebben ze de klonten aan het lijf om dat te doen? 

 

Om 16u zal de schepen van internationale solidariteit, Fernand van Trimpont, de klonten in ontvangst komen nemen. Wij rekenen er op dat hij in eigen partij, maar ook bij zijn collega’s van andere partijen een oproep lanceert om van eerlijke handelsregels, in de suikersector en daarbuiten, een belangrijk thema te maken. Dit in hun partij-agenda, op hun partij-overleggen en op elk forum waar zij een stem hebben.

 

Waarom is de suikerhandel niet eerlijk?
Door de handelsregels van de Europese Unie kunnen suikerrietboeren uit bepaalde landen bijna niets verkopen bij ons. De regels houden rietsuiker uit het Zuiden buiten de EU, tenzij deze suiker de belangen van suikerverwerkend Europa dient.

 

De kleinschalige suikerrietteelt in het Zuiden is nochtans milieuvriendelijker dan de grootschalige, industriële suikerbietenteelt in Europa. Je zou dus verwachten dat deze suikerrietboeren hun suiker vlot kunnen verkopen bij ons. Maar dat is niet zo.

 

De regels van de suikermarkt in de EU zijn geschreven op maat van een kleine groep grootschalige Europese suikerbedrijven. Daardoor maken kleinschalige duurzame suikerrietboeren uit het Zuiden geen schijn van kans om in de EU te verkopen. Oxfam-Wereldwinkels wijst onze politici op hun verantwoordelijkheid. Zij kunnen de pen vasthouden van andere, eerlijke handelsregels.

 

Meer informatie kan u vinden op website http://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/voor-politici-met-klonten-aan-hun-lijf of bij Frans Paeleman (054/41.71.96)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief