DILBEEK op weg naar Hartveilige gemeente

C21

DILBEEK op weg naar Hartveilige gemeente

Schepen_van_den_houte_en_burgemeester_willy_segers
 

Dilbeek wil zo vlug mogelijk als Hartveilige gemeente erkend worden. Het installeren van enkele publieke AED-toestellen aan de gebouwen van het Roelandsveld, het Solleveld en sporthal Ten Gaerde zijn daarin de eerste stappen, zegt schepen van Sport Anneleen Van den Houte (N-VA). Met deze investering komt Dilbeek tegemoet aan de vraag van sport-, seniorenverenigingen en het lokale Rode Kruis. De drie toestellen kosten samen13.752,38 (incl BTW).

 

Op langere termijn komen er nog meer AED- toestellen in Dilbeek. Dat is nodig voor een erkenning als Hartveilige gemeente. In het najaar start ook een campagne om de bevolking in te lichten over de locatie van deze toestellen.

 

Overname

Dilbeek plaatst niet alleen nieuwe toestellen, maar neemt ook de zorg en het onderhoud van eerder geplaatste toestellen voor zijn rekening. Schepen Anneleen Van den Houte: “Sommige sportclubs en/of verenigingen plaatsten al op eigen initiatief een automatische externe defibrillator (AED). Maar die toestellen hangen meestal binnen. Het plan is deze toestellen naar de buitenkant van de betrokken gebouwen te plaatsen en voor iedereen bereikbaar te maken. De kosten voor de verplaatsing, onder meer de aanleg van een bijkomende elektriciteitsleiding, neemt de gemeente voor haar rekening. Ook het onderhoudscontract neemt de gemeente over.”

 

“Dat een AED-toestel geen overbodige luxe is op veel gebruikte sportaccommodaties, bewezen recent twee incidenten op het Roelandsveld, die gelukkig goed afliepen”, zegt schepen van Sport Van den Houte.

 

Opleiding

Met de plaatsing van een toestel is de kous niet af. Een ruim aantal mensen moet een opleiding krijgen om deze toestellen op een correcte manier te gebruiken.
Schepen van Sport Anneleen Van den Houte: “Wij schakelen daarvoor de sportraad en enkele gebrevetteerde medewerkers van Dilkom in om de bestuursleden en/of trainers van de sportclubs het gebruik van de toestellen aan te leren. Daarnaast bekijken we ook nog hoe we opleidingen door het Rode Kruis kunnen organiseren, want hoe meer mensen het toestel kunnen bedienen, hoe meer levens gered kunnen worden.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief