VOLLEZELE - Marie-Louise zorgt voor moeder van 104 jaar

C21

VOLLEZELE - Marie-Louise zorgt voor moeder van 104 jaar

Editiepajot_galmaarden_juliette_foto_marc_colpaert__kopie_
Marie-Louise en haar moeder. - Foto © Marc Colpaert
 

Juliette Goossens is zo maar eventjes 104 jaar oud en is daarmee veruit de oudste inwoonster van Galmaarden. Proberen goed te leven en samen met haar man Pierre Boogaerts(93)van het leven genieten waren haar troeven om zo oud te worden. Voor haar dochter Marie-Louise(79) wordt het echter steeds zwaarder om voor de beide oudjes te zorgen.

Juliette werd geboren in Denderwindeke(Ninove) op 10 april 1910. Ze ging al vroeg ‘dienen’ bij de rijke mensen in Brussel, zoals dat in die tijd de gewoonte was, dat jonge Vlaamse meisjes de huishoudelijke taken gingen uitvoeren bij rijke mensen in Brussel. Ze werkte bijna twintig jaar bij een familie in Ukkel. Het leven was niet altijd simpel voor deze kranige vrouw. “Zo verloor ze tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog al haar man”, vertelde dochter Marie-Louise Spitaels. Tot voor enkele maanden kon Juliette het nog goed uitleggen, maar een kleine herseninfarct zorgt er momenteel voor dat praten zeer moeilijk is. Tot aan haar pensioen waren Juliette en Pierre Boogaerts(93) haar tweede man, samen huisbewaarder bij een firma in Schaarbeek, nadien kochten ze een woning in Vollezele, waar ze vandaag nog steeds wonen. “Ik herinner mij het nog goed, die mooie vrouw uit Brussel die af en toe eens op bezoek kwam bij haar familie in Vollezele. Iedereen keek naar haar op, want ze kwam dan ook uit Brussel”, zegt Hendrik Deschuyteneer een achterneef van Juliette. Hij bracht haar dan ook een bloemetje mee en gaf haar een flinke knuffel en drie zoenen voor haar verjaardag. Toen ze 100 jaar werd vroegen wij haar hoe ze zo oud was geworden. Ze antwoordde toen: Ge moet goed leven en plezier maken, in Brussel was er veel meer ‘ambiance’ dan hier in Vollezele. Maar ja, men wordt ouder en nu ben ik blij om in Vollezele te wonen.

Tot voor enkele jaren woonden Pierre en Juliette samen in Vollezele, pas toen haar moeder 100 werd kwam dochter Marie-Louise regelmatig vanuit Brussel enkele dagen helpen. Sinds twee jaar is ze gaan inwonen bij haar moeder en stiefvader. “Toen Pierre steeds meer tekenen van dementie begon te krijgen, was het niet meer mogelijk om deze oudjes alleen te laten “, zegt ze. “Mijn moeder eet nog wel goed, kijkt nog naar de televisie, maar stappen gaat niet meer, voor de rest valt het wel nog mee, ze heeft dan ook haar leeftijd. Er moet dus wel iemand aanwezig zijn.” Ook met haar stiefvader Pierre heeft ze het niet gemakkelijk. “Hij leeft vandaag in de jaren ‘40 en ik moet goed oppassen dat ik geen fles voor de afwas laat slingeren, want hij zou het gewoon leegdrinken. Ik mag hem dan ook geen seconde alleen laten, want hij weet niet goed meer wat hij doet. Ik moet dan ook veel meer oppassen met hem dan met mijn moeder.”Tijdens de afgelopen maanden waren vooral de nachten moeilijk voor Marie-Louise. “Ik moest soms tot vijf keer mijn bed uit tijdens de nacht. Gelukkig werd de medicatie van mijn moeder nu aangepast, zodat ze kan genieten van een goede nachtrust en kreeg Pierre een bed waar hij niet alleen uit kan. Zo kan ik soms ook al eens doorslapen tijdens de nacht. Want binnen enkele maanden word ik 80 jaar en de zorg van deze beide oudjes, eentje van 93 en eentje van 104, begint dan ook zeer zwaar door te wegen”, aldus Marie-Louise. Juliette heeft vandaag één dochter, drie kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en al één achterachterkleinkind van 10 jaar oud. “Spijtig dat het achterachterkleinkind een jongen is anders hadden wij een vrouwelijk vijfgeslacht gehad in de familie. Nu moeten wij het stellen met maar een vrouwelijk viergeslacht. Maar niet iedereen kan zeggen dat haar moeder 104 jaar is geworden“, lacht Marie-Louise.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief