VOLLEZELE - Jacques heeft meer dan 65.000 bidprentjes

C21

VOLLEZELE - Jacques heeft meer dan 65.000 bidprentjes

Editiepajot_galmaarden_bidprentjes_foto_marc_colpaert__kopie_
Jacques en zijn vrouw verzamelen bidprentjes. - Foto © Marc Colpaert
 

Jacques Bogaerts(71) een oud-rijkswachter uit Vollezele heeft vandaag een verzameling van meer dan 65.000 bidprentjes en is nog lang niet van plan om met zijn verzameling te stoppen. Zijn oudste prentje is van een kindje ‘Jozef’ dat overleed in 1838. Omdat hij geen plaats meer heeft moet hij binnenkort een deel van zijn bidprentjes bij zijn zoon Serge onderbrengen.

Tot begin jaren 2000 spaarde Jacques bidprentjes voor een vriend die hij ooit leerde kennen op een camping in Middelkerke. Toen deze stopte met het verzamelen van bidprentjes, had hij er nog vijfhonderd in zijn kast liggen en besloot dan maar om zelf bidprentjes te gaan verzamelen. Hij sprak familie, vrienden en kennissen aan en vroeg hen, om voor hem bidprentjes te verzamelen. Op korte tijd werd hij overstelpt door vele honderden bidprentjes.  “Ik heb dan ook veel vrienden die regelmatig enkele bidprentjes in mijn brievenbus stopten. Ik ben daar wel nooit fanatiek in geweest”, zegt Jacques. “Ik ga naar elke begrafenis in Vollezele, maar daar stopt het dan ook. Ik ga ook nooit geld geven om ergens een speciaal bidprentje te bemachtigen. Toen Jan Hoet(de kunstpaus, red.) kwam te overlijden hoorde ik dat er een speciaal bidprentje werd uitgebracht. Ik ben daarvoor niet vlug in mijn wagen gesprongen en naar Gent gereden. Maar moest nu morgen een goede ziel zo een exemplaar in mijn brievenbus gooien, zou ik niet neen zeggen natuurlijk.”

Nu heeft hij tussen die meer dan 65.000 bidprentjes natuurlijk wel enkele speciale exemplaren. “Ik heb het bidprentje van  den bompa van de familie Pfaff en van wielrenner Rik Van Steenbergen en ook nog van enkele zangers. Tevens heb ik een speciaal prentje van een ongeval in de jaren ’50, toen voor onze kust 19 mensen omkwamen. Maar de meeste kaartjes zijn van doodgewone mensen.” Jacques is bijna elke vrije minuut bezig met zijn verzameling. Mijn vrouw Jacqueline scant alle prentjes en nadien zet ik ze op het internet. Bijna elke dag krijg ik wel links of rechts enkele bidprentjes en als ik er enkele dubbel heb, geen nood dan ruil ik die met andere verzamelaars langs het internet en zo komen er steeds meer bij. Dit jaar alleen al heb ik al 11.000 prentjes toegevoegd aan mijn verzameling, al moet ik wel toegeven dat ik het geluk had, toen ik er enkele duizenden kreeg van iemand die stopte met zijn verzameling”, vertelde Jacques.

Tussen die vele duizenden kaartjes zitten er ook heel oude tussen. Zijn oudste bidprentje vandaag is van een kindje - Jozef Van Hoolst - dat slechts 19 dagen heeft geleefd en dat gestorven is in 1838 of 176 jaar geleden. “Ik heb tevens nog een heel oud prentje in mijn bezit van iemand uit de streek, een zekere Josephina Sergeant, huisvrouw (staat zo op het bidprentje,red.) van Petrus Nerinckx gestorven in 1876 in Tollembeek. “ Ook al bestond het internet toen nog niet en stond de fotografie nog nergens in die tijd, toch zijn er echte juweeltjes onder deze oude bidprentjes.

 Om ook andere mensen te laten ‘genieten’ van zijn bidprentjes werd er naar een oplossing gezocht om deze op het internet te plaatsen. “ Het was Willy Buyle uit Laarne die ons op weg hielp, om onze bidprentjes in een database te plaatsen en vandaag kan iedereen de gescande prentjes gaan bekijken op 

 

http://wb-stamboom-bidprenten.be. Daar vindt men naast de bidprenten van Jacques ook nog de bidprenten van andere verzamelaars. Men vindt er een schat aan informatie, ideaal voor mensen die hun stamboom willen opzoeken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief