HALLE - GLTT neemt nieuwe lokalen in gebruik

C21

HALLE - GLTT neemt nieuwe lokalen in gebruik

Editiepajot_halle_gltt_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_gltt_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_gltt_3__foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

De GLTT heeft een deel van de nieuwe gebouwen op de campus aan de Demaeghtlaan Halle in gebruik genomen. De officiële opening van de gebouwen heeft plaats vrijdagavond 25 april om 19 uur. Voor de dagcursussen hebben ze de derde verdieping ter beschikking .Voor de avondlessen huren zij de 2de en 3de verdieping van het Koninklijk Atheneum.

GLTT zag zijn oorsprong in Sint-Genesius-Rode eind de jaren 70. Oorspronkelijk was het een gemeentelijke avondschool, maar in 1997 werd alles overgenomen door GO! (Gemeenschapsonderwijs). Na de fusie met de Kantonnale Nijverheidsschool Halle in 1998 kwam er een afdeling van het GLTT in Halle. Aanvankelijk gebruikte men de lokalen van de Nijverheidsschool zelf, maar deze waren niet brandveilig meer en men verhuisde naar de gebouwen van het Koninklijk Atheneum.  In 1978 telde men 330 leerlingen in de Kantonnale Nijverheidsschool, nu zijn dat er gemiddeld 7.000 cursisten op jaarbasis.
Aanvankelijk begonnen als avondschool kwam er meer en meer vraag om ook dagonderwijs voor volwassenen te geven.
GLTT was aanvankelijk een sterk diplomagerichte avondschool voor sociale promotie met technische opleidingen zoals tekenen, waar vooral lokale handelaars hun diploma wilden halen. In de loop van de jaren 70 werd er bescheiden gestart met talen omdat de lokale handelaars veel anderstaligen over de vloer kregen. In de jaren 80 kende het centrum als talencentrum een spectaculaire groei. Cursussen werden vanaf dan voor-, namiddag, ’s avonds en zelfs op zaterdagvoormiddag ingericht.
Het GLTT geeft ook inburgeringslessen in Herne, Lennik, Beersel, Linkebeek, Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw.
In GLTT kunnen der cursisten terecht vanaf 16 jaar. Gezien de ligging van het centrum trekken zij een zeer multicultureel publiek aan. Het centrum vertegenwoordigt meer dan 100 nationaliteiten die evenveel talen spreken.
Momenteel wordt er les gegeven in 5 klassen voor dagonderwijs. Vanaf september worden dat er 13. Voor dagonderwijs en 29 voor avondonderwijs.
In totaal heeft het GLTT nu een honderdtal leerkrachten, 11 secretariaatsleden, één directeur (Annemie Boon) en 3 adjunct-directeurs (Yoke Vanhemelrijck, Luc Vandenbosch en Dany Jacquy). Twee personen staan in voor het onderhoud van het gebouw. Momenteel geven er 33 leerkrachten Nederlands aan anderstaligen. De cursisten moeten minstens 16 jaar zijn. De oudste leerling is een 99-jarige dame die er Engels volgt.
Na 11 jaar lobbywerk is men op 26 april 2011 met de werken voor de eerste fase van de nieuwbouw eindelijk kunnen beginnen. De eerste en de tweede verdieping zal overdag gebruikt worden door het atheneum. Hiervoor is er een buitentrap, zodat leerlingen van de beide scholen elkaar niet kunnen kruisen
TOEKOMSTPLANNEN
Momenteel besteedt het centrum aandacht aan de inrichting en het operationeel maken van een openleercentrum op zowel de campus van Halle als van Sint-Genesius-Rode.
Op de campus Halle is de nodige ruimte voorzien in de vernieuwbouw.
Op de campus Rode hebben ze een gebrek aan ruimte en wordt bekeken of een nabijgelegen gebouw ‘De Pastorie’ hiervoor niet in aanmerking komt. In die zin werd contact opgenomen met de gemeente Rode om deze mogelijkheid te onderzoeken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief