HALLE - Vernieuwde Borreweg ingewandeld

C21

HALLE - Vernieuwde Borreweg ingewandeld

Editiepajot_halle_borreweg_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_borreweg_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

In het Halse gehucht Essenbeek werd de vernieuwde Borreweg ingewandeld.Onderandere door de droge zomer zijn deze werken twee maand vroeger gedaan dan gepland. Er kwam een gescheiden riolering en ook de rijweg en de voetpaden werden vernieuwd

Het project werd initieel geraamd op 1.096.421,36 euro incl. BTW en herziening waarvan 134.679,79 euro ten laste van de stad en 961.741,57 euro incl. herziening ten laste van TMVW. Met de goedgekeurde verrekening nr 1 werd nog een bijkomend krediet voorzien van 29.841,74 euro exclusief BTW en herziening.
Hierbij werd in Borreweg een gescheiden rioolstelsel aangelegd waarvan de DWA (droogweerafvoer) aan het gemengde stelsel van de Kasteelstraat aangesloten werd zoals voorheen en vervolgens via Nijvelsesteenweg, collector t’ Broek en collector Halle Centrum naar het zuiveringsstation van Lot afgevoerd wordt. De zuivere RWA gaat via de Kasteelstraat rechtsreeks in de waterloop Vijverbeek.
 Om deze waterloop niet met piekdebieten op te zadelen tijdens hevige regenval, werd in het benedendeel van de Borreweg een ondergronds wachtbekken in kokerelementen   aangelegd van 250 m³ met een vertraagde lozing naar de Vijverbeek.
Ten opzichte van het oorspronkelijke bestek en plannen werden 2 last- minute wijzigingen doorgevoerd namelijk: het verlengen van de bestaande RWA (regenweerafvoerleidingeiding) in de Kasteelstraat met 34 meter waardoor de RWA van de Borreweg hierop kon aansluiten. Hierdoor kan deze rechtstreeks naar de Vijverbeek afwateren in plaats van het gemengde systeem in de Kasteelstraat extra te belasten. Bovendien kan mits het aanleggen van een beperkt gescheiden rioolstelsel op de Boterham in de toekomst eveneens De RWA van de Zavelstraat, Keerstraat en Dodeweg rechtsreeks naar de Vijverbeek via de Borreweg doorgevoerd worden, waardoor de DWA riool ontlast wordt. Initieel was voorzien om de rioleringswerken uit te voeren voor het overgrote deel tussen damplanken waarbinnen de grondwaterstand zou verlaagd worden. Dit ging bijzondere problemen opleveren naar het instand houden van de bestaande particuliere rioolaansluitingen, en de toegankelijkheid van de woningen. Bovendien is het intrillen en nadien terug uittrekken van damplanken niet zonder risico. Uiteindelijk werd er geopteerd om de werken uit te voeren met een gecontroleerde open bemaling waarbij er slechts tot iets onder het niveau van de te plaatsen riolering bemaald werd. Aangezien we de garanties kregen dat met een dergelijke bemalingswijze en het gebruik van een Krings beschoeiingswijze geen risico was op zettingen aan de aanpalende gebouwen werd de bemaling aldus uitgevoerd.
Met deze uitvoeringsmethode, de lange droge weerperiodes en de bijzondere inzet van de aannemer en zijn werklieden kon de uitvoeringsduur van het project drastisch ingekort worden.
De oorspronkelijke planning voorzag een einde der werken rond half december2014 met het risico dat de toplaag asfalt bij slecht weer pas in maart 2015 kon aangelegd worden. De toplaag asfalt werd aangebracht op 8 oktober 2014. Met nog wat afwerking en opruiming werden de werken afgerond op 15 oktober. ( 2 maand vroeger dan de oorspronkelijke planning. )
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief