HALLE keurt motie goed om veranderingen op de lijn 26 (Halle-Vilvoorde) ongedaan te maken

C21

HALLE keurt motie goed om veranderingen op de lijn 26 (Halle-Vilvoorde) ongedaan te maken

Lijn_26
Ingezonden foto

De gemeenteraad van Halle stemde een motie waarin zij de NMBS en de federale Minister van Mobiliteit vraagt om de geplande veranderingen ongedaan te maken en de Lijn 26 via Merode niet af te bouwen maar in tegendeel op te waarderen. Enkel op die manier kunnen bedrijven en overheden samen echt werk maken van een duurzaam, efficiënt mobiliteitsbeleid in en om Brussel. Deze motie werd ingediend door Marc Sluys (N-Va) en Richard Severeyns (Groen)

Op 15 december 2014 lanceert de NMBS een nieuw vervoersplan. Dit zal gevolgen hebben op de dienstregeling van vele treinen. Ook voor de treinlijn 26 tussen Halle en Vilvoorde zijn er wijzigingen. Met de nieuwe uurregeling vanaf 15 december zijn er 2 treinen die toekomen in Etterbeek en slechts 1 trein/uur in Merode. Geimpacteerde bedrijven zijn vooral ING – Record – Worldline – Sabca – Mobistar ....
De ingebruikname van de Shuman-Josaphattunnel is de belangrijkste reden waarom er minder treinen tussen Merode en Delta zullen rijden. Door de Shuman-Josaphattunnel zal het aantal treinen naar de Europese wijk en naar de luchthaven toenemen maar tegelijk zullen er minder treinen op het deel tussen Merode en Delta rijden.
“Het is met verbazing en ongeloof dat we in het nieuwe vervoersplan van de NMBS vaststellen dat de dienstverlening op deze lijn wordt afgebouwd. De afbouw van de dienstverlening op Lijn 26 staat haaks op de duurzame mobiliteitsdoelstellingen van zowel bedrijven als overheden om meer mensen uit de auto te halen. Uit de reacties op de trein kunnen we alleen maar afleiden dat door deze verandering, van 2 treinen naar 1 trein per uur via stopplaats Merode, heel wat huidige gebruikers van Lijn 26 terug zullen overschakelen naar de auto”, zeggen de indieners.
De veranderingen zullen er toe leiden dat de nu al overvolle treinen, zeker tijdens de 
spits, nog meer capaciteitsproblemen zullen hebben, met negatief gevolg voor veiligheid en comfort van de passagiers.
De bedrijven langs Lijn 26 stelden een analyse op met de negatieve gevolgen van deze verandering voor de bereikbaarheid, het milieu en de economie van onze hoofdstad maar ook voor het welzijn van de reizigers. Deze analyse werd samen met het verzoek om het huidige aanbod van twee treinen per uur te behouden, per brief bezorgd aan de NMBS. Een kopie van deze brief werd aan de verschillende ministers voor mobiliteit, aan alle partijvoorzitters en de burgemeesters van de steden en gemeenten langs de lijn 26 gestuurd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2014
Felix Merckx
Ingezonden foo
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief