HALLE wil niet weten van afschaffing ijspiste om elektriciteit te sparen

C21

HALLE wil niet weten van afschaffing ijspiste om elektriciteit te sparen

Ijspiste_repro_e_p
Foto Felix Merckx

Gezien de mogelijke elektriciteitsschaarste de komende wintermaanden vindt Groen het ongepast om in Halle een ijspiste te organiseren. De meerderheid, bij monde van schepen voor Sport Michel Bellemans (CD&V) wil niet weten van een afschaffing van de ijspiste. De meerderheid verwees het voorstel van Groen naar de prullenmand.

Raadslid Richard Severeyns (Groen): “Terwijl in buurgemeenten de kans bestaat dat ze in het donker komen te zitten, is het zelfs arrogant te noemen om hier door te gaan alsof met deze energievretende schaatspiste alsof het "business as usuaL' is.  Het annuleren van de ijspiste zou niet alleen een energiebesparing zijn maar ook een daad van solidariteit met de buurgemeenten”.
Severeyns verwees ook naar het elektriciteitsverbruik van verleden jaar. “Alleen al met de kerstkroeg werd zoveel elektriciteit verbruikt kunnen 4 doorsnee gezinnen één jaar lang van elektriciteit worden voorzien. Hij vroeg ook naar het advies van nde duurzaamheidsambtenaar
Over de kerstverlichting in het winkelgebied staat in het advies van de ambtenaar noodplanning en dat hoewel de kans op een effectieve uitschakeling (van Halle) klein is, is ze zeker niet onbestaand.
Severeyns: “De kans bestaat dus dat ook Halle bij een (grote) schaarste in het donker komt te zitten. Wij vinden het dan oolk nier meer dan Logisch dat er waar dat mogelijk is bespaard wordt op elektriciteit om een black of brown-out te voorkomen”.
NIET MOGELIJK
“Halle Schaatst annuleren is op basis van een overeenkomst die de gemeenteraad in oktober van vorig jaar goedkeurde niet mogelijk. Het is ook voor niets nodig. De evaluatie van de vorige editie was zeer gunstig met als gevolg dat er een engagement van VZW Events is om Halle Schaatst opnieuw te organiseren. Bovendien is de organisatie verbonden aan contracten op langere termijn met verschillende leveranciers zoals de tent, de ijspiste, sanitair enz waar sommige contracten werden afgesloten tot 2019. Op deze manier was het mogelijk om de rentabiliteit maximale kansen te geven”, zegt schepen van Sport Michel Belllemans over een eventuele afschaffing van de ijspiste..
De vzw heeft er ook alle baat bij om het energieverbruik van zowel ijspiste als kerstkroeg en omgeving zo laag mogelijk te brengen, gezien deze financiële rendabiliteit die zij als organisatie dienen te beogen.
Bellemans: “Naar energiebesparende maatregelen toe, is de vzw samen met de ijspisteleverancier al jaren vooruit denkend geweest. Zo heeft Satellite Ice geïnvesteerd in een nieuwe elektriciteitscabine in de context van een overeenkomst op lange termijn met de vzw (6 jaar!) voor de gezamenlijke uitbating van de ijspiste (vroeger op generatoren wat 3 keer duurder was)”.
Op het einde van iedere dag ongeveer 2 uur voor sluitingsuur worden ook de koelinstallaties uitgeschakeld en worden deze ’s morgens afhankelijk van openingsuur pas opnieuw ingeschakeld. Ook tijdens de sluitingsdagen van de ijspiste worden deze uitgeschakeld.
Voor de kerstkroeg wordt een aparte energiemeter gehanteerd. Hierbij worden, voor ongeveer de helft van de tijd, de verschillende bronnen uitgeschakeld of terug geschakeld naar minder verbruik. Er werd tevens geïnvesteerd in een betere isolatie.
SFEERVERLICHTING
Alle sfeerverlichting bestaat uit LED-lampen, zowel op en rond de ijspiste als in de kerstkroeg, met uitzondering voor de veiligheidsverlichting. Tijdens de nachtpermanentie zal alleen de door de wet opgelegde noodverlichting blijven branden. Naar verwarming toe wordt gewerkt met wisselende bronnen: niet alle toestellen staan altijd overal tegelijk te draaien, enkel indien echt nodig.
Het eventueel stroomtekort dreigt bovendien vooral op momenten dat het heel koud zal zijn. Wat de ijspiste betreft, is de koelgroep dan ook veel minder en zelfs helemaal niet meer nodig. Het energieverbruik is dan praktisch nihil.
Bij ‘warm’ winterweer speelt dan weer het voordeel dat de ijspiste in een totaal overdekte omgeving ligt, zonder invloed van de weersomstandigheden, wat het verbruik ook weer minimaliseert, vermits de vrieskoude, eigen aan de ijspiste en de onmiddellijke omgeving ervan, geïsoleerd bewaard blijft binnen de tent.
“Mijnheer Severyns, uw intentie om de schaatspiste te willen sluiten betekend dat u meer dan 25.000 bezoekers op en rond de ijspiste wenst te negeren. Dat de Halse handelaars, die op die manier hun grootste aantrekkingspool van de eindejaarsperiode zien verdwijnen, zonder enige reden met directe grondslag.  Dat u op die manier voor ongeveer goed 3000 leerlingen een einde-trimester activiteit afschaft en hun niet toelaat op een educatieve en veilig gecontroleerde manier de laatste schoolweek voor de vakantie in te vullen. Dat u heel wat verenigingen welke zich inzetten om hun toe te laten de clubkassa wat bij te spijzen in de kou laat staan.  En tenslotte Richard, dat er geen uitgeweken Hollanders meer zullen zijn om in Halle hun geliefde sport uit te oefenen … deze “lust voor het oog” ga je ons toch niet afpakken zeker? Kortom er is dus geen gefundeerde reden van afschaffing. Gelukkig zijn er nog voldoende mensen met gezond verstand, die zich, samen met de meerderheid van het stadsbestuur, achter het initiatief van Halle Events willen en durven blijven scharen om Halle als sportief, toeristisch, cultureel en handelscentrum naar voor te schuiven.Wij zullen dit voorstel dan ook niet goedkeuren”, zegde Bellemans tot slot
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2014
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief