HALLE - Den Ast opende zijn deuren

C21

HALLE - Den Ast opende zijn deuren

Editiepajot_halle_ast_3__foto_merckx
De nieuwe burelen (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_2__foto_merckx
Burgemeester Pieters mocht het lint doorknippen (foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_4__foto_merckx
De archiefruimte (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_5__foto_merckx
Ook een gedenkplaat werd onthuld (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_6__foto_merckx
Het museum (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_7__foto_merckx
Het museum (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_ast_8_foto_merckx
Ook het oude materiaal van de mouterij staat er nog (Foto's Felix Merckx)
 

Na 2 jaar werken is de restauratie van Mouterij van Roye helemaal voltooid. Sinds november 2014 mag het streekmuseum, het stadsarchief en de backoffice van toerisme den AST hun nieuwe thuis noemen. Het geheel werd nu officieel geopend. Men kan her terecht voor een bezoek aan het mouterij belevingsparcours en het streekmuseum alsook opzoekingen doen in het erfgoedloket. AST, staat voor Archief, Streekmuseum en Toerisme.

Het is ondertussen meer dan 20 jaar geleden namelijk op 9 november 1993 dat deze voormalige mouterij als monument werd beschermd.
De gevolgen voor de stad als nieuwe eigenaar lieten op zich niet wachten en lagen eigenlijk voor de hand. Klachten en meldingskaarten kwamen bij regelmaat binnen. Lossende en vallende stenen, duivenplagen, angst tijdens stormvlagen enz. met natuurlijk steeds de vraag wanneer er tot actie zal worden overgegaan In mei 2OO2 werd het gebouw voor het eerst echt ontruimd, opgekuist en letterlijk vogelvrij gemaakt.
De restauratie van het gebouw werd geraamd op€6.833.022  euro.
Schepen van Onroerend Erfgoed Michel Bellemans: “Er waren niet minder dan 125 restauratieve ingrepen nodig om het gebouw opnieuw bruikbaar te maken. Gaande van het kappen en dichten van openingen en ramen tot uitbreken van vloeren, herstellen van gewelven en muren, waterdicht maken van muren, diverse herstellingen in de gevels, de grote schouw boven de oosttoren, enz. Zonder rekening te houden met de talrijke noodzakelijke nieuwe ingrepen”.
Om het stadsarchief te kunnen herbergen werd een cocon in gewapend beton gerealiseerd die steunt op eigen funderingen. Trouwens de gevels en gewelven hier dienen enkel nog als omhulsel van deze betonconstructie.
Van de voormalige activiteit van de Mouterij bleven 168 relicten bewaard. 68 daarvan werden gedemonteerd en naar het restauratieatelier over gebracht om na restauratie terug te keren óp hun oorspronkelijke plaats.
FUNCTIES
Marc Snoeck, schepen van Archief, Erfgoed en Toerisme had het over de verschillende functies. Marfc Snoeck: “Erfgoed is de verbindende factor tussen het archief, het streekmuseum, toerisme en deze prachtig gerestaureerde site als een unieke getuigen van een belangrijk industrieel verleden. Het archief en het museum hebben dezelfde doelstelling: een goede bewaring en ontsluiting van het Halse erfgoed. Niet enkel de collecties vullen elkaar aan (papieren erfgoed versus voorwerpen), maar ook de in huis zijnde kennis en expertise verbinden beide instellingen. Toerisme kijkt hier op het eerste gezicht een beetje los van te staan. Niets is echter minder waar. Zij tillen elkaar als het ware op naar een hoger niveau. Erfgoed levert de inhoud waarvan toerisme de drager is. Of anders gezegd, erfgoed levert de grondstof dat toerisme nodig heeft om een breed publiek aan te trekken”.
Op 1 januari 2014 ging de werking van den AST van start. Een datum die tevens het begin vormde van een bijzonder druk jaar.
Marc Snoeck: “De ambitie van den AST bestaat eruit om de erfgoedbaken te zijn in Halle. Een laagdrempelig contactpunt voor vragen over ons erfgoed. Om dit waar te maken werd de functie van de archiefleeszaal uitgebreid tot een erfgoedloket. Je kan er na afspraak niet enkel archiefstukken raadplegen of genealogische opzoekingen verrichten, maar ook stukken uit de museumcollectie bestuderen. Door een bundeling van de krachten worden niet enkel de openingsuren van het erfgoedloket, maar ook deze van het museum gevoelig uitgebreid”.
Vanaf 1 maart kan men tijdens de week zowel in de voor- als in de namiddag terecht in den AST voor opzoekingen, met uitzondering van dinsdag want dit is de sluitingsdag. Bijkomend is het museum elke week open op zondagnamiddag van 13u tot '17u en in de periode van april tot september ook op feestdagen.
Daarnaast blijft ook de publiekswerking belangrijk. Het aantrekkelijk presenteren van erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen is uiteraard een prioriteit. Het verhaal van de stad in wisselwerking met de streek zal vooral verteld worden door middel van thematentoonstellingen, die om de vijf jaar vernieuwd worden. Het startschot wordt gegeven door een thematentoonstelling -met de heropening van de Basiliek in het vooruitzicht over Onze-Lieve Vrouw van Halle. Deze tentoonstelling die opgesteld staat op het gelijkvloers, fungeert als een soort van gids doorheen de geschiedenis van de stad. Op de tweede verdieping wordt er gefocust op de lokale feesten en tradities.
Marc Snoeck: “AST is ambitieus. Wij willen het open loket worden in Halle, waar iedereen zonder onderscheid, terecht kan met vragen of documentatie over het verleden van onze streek in het algemeen en van onze stad in het bijzonder. Maar tevens willen we ook een betrouwbare speler zijn in het ruime veld van Toerisme en erfgoed. Wij denken hier zeker in de eerste plaats aan de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle, aan de streekgidsen, aan de vzw streekpromotie en aan de vzw Toerisme Pajottenland-Zennevallei”.
Als slot van de officiële opening knipte burgemeester Pieters samen met de schepenen het lint door.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief