HALLE - Twee gerestaureerde schilderijen voorgesteld

C21

HALLE - Twee gerestaureerde schilderijen voorgesteld

Schilderij_1
Ingezonden foto's
 
Schilderijen_3
Ingezonden foto's
 
Schilderijen_4
Ingezonden foto's
 

Lic Lippens, Voorzitter van de Streekgidsen Pajottenland-Zennevalei, stelde twee schilderijen voor die restaurateur Johan Van den Eede aan het restaureren is. Johan is leraar restauratie aan de Academie van Antwerpen. Reeds twintig jaar zetten de leden van vzw Pro Arte Hallensis zich in om 17de eeuwse schilderijen uit de Basiliek van Halle te laten restaureren in de academies van Antwerpen en Anderlecht.

Het startte met één schilderij "De Duiveluitdrijving". Toevallig is het ook het thema van een gravure van Rubens. Miel Merens ging, als een echte detective, opzoekingen doen in het verleden van Halle. Uiteindelijk kwam hij terecht in Haarlem in het oudste museum van Nederland : het Teyler Museum. Daar kon hij vaststellen dat de meeste mirakelschilderijen uit de basiliek, gebaseerd zijn op deze gravure van Rubens.
 
Nu werden  er twee schilderijen voorgesteld : "De Madonna der gehangenen met zicht op Stroppe". Deze naam was de oorspronkelijke naam van de Halse Madonna en "Stroppen" is een wijk in Halle, waar eeuwen geleden de galg stond.
 
De tweede schilderij is de "Clarisse Madonna" op eiken paneel. Deze schilderij werd door Roger Smellinckx teruggevonden in de reserve van de basiliek. Na reiniging stelde Roger vast dat het houten paneeltje, achteraan de stempel van de vaste leverancier van Breughel droeg. Hoe verder hij zocht hoe meer hij op vragen stootte.
 
 Wat doet een 17de schilderij met het portret van Clarisse, een goede vriend van Rubens, in de kelder van de basiliek? Roger heeft zijn zoektocht niet kunnen beëindigen. Hij overleed enkele jaren geleden. Johan Van den Eede doet zijn werk nu verder. Miel Merens en Linda Smismans doen zijn zoektocht verder in het Rubinianum in Antwerpen. Jan Decreton gaat de schilderij met infra-rood camera onderzoeken.
 
De uiteenzetting werd afgesloten met een receptie aangeboden door de ere-voorzitter van de "Vrienden van de basiliek" : Jos Muyshondt.
 
Informatie over mogelijk sponsoring van een schilderij in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting (gemiddeld 500 euro) : stas.ghilain@skynet.be .
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief