O.L.V. van HALLE komt terug thuis

C21

O.L.V. van HALLE komt terug thuis

Editiepajot_halle_olv_foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Op vrijdag 1 mei 2015 opent de Sint-Martinusbasiliek van Halle de deuren voor het eerst in bijna 2 jaar. Speciaal voor de Maria-bedevaart zal de basiliek gedurende de Mei-maand geopend zijn tijdens de weekends. Traditioneel is het eerste weekend van mei een zeer druk weekend. Dan komen de bedevaarders uit Oost- en West-Vlaanderen aan in Halle na een tocht van meer dan 80 kilometer.

De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw verwelkomt de bedevaarders en zorgt in samenwerking met het Rode Kruis Halle voor verzorging in het Heilig Hart & College. Naast de groepen die aan ontvangst aanvragen aan de Broederschap komen er nog veel meer bedevaarders al dan niet in groep naar Halle. Ze komen te voet, per bus, per trein of ook zeer veel met de fiets. Tijdens de Mei-maand wordt Halle overspoeld met wielertoeristen die van Halle en de basiliek de bestemming maken van hun zondagse rit.
TERUGKEER MIRAKELBEELD
Het wordt een zeer bijzondere start van de bedevaart dit jaar. Enerzijds omdat de basiliek na 2 jaar de deuren opnieuw opent en de bedevaarders ze als eerste kunnen betreden, maar anderzijds is het een unieke start omwille van de terugkeer van het mirakelbeeld van OLV-Halle.
De Broederschap van OLV-Halle kon het regelen dat het 13de eeuwse mirakelbeeld van OLV-Halle kan terugkeren naar de basiliek voor de start van de bedevaart. Het beeld wordt in het weekend uitzonderlijk geplaatst in de OLV-kapel van de basiliek. Deze kapel kreeg tijdens de restauratie opnieuw haar blauwe gewelven terug en zal nu heel even opnieuw de thuishaven van de zwarte Lievevrouw zijn.
“We zijn enorm blij dat we de bedevaarders opnieuw kunnen ontvangen in de basiliek en nog meer dat OLV-Halle ook in de kerk aanwezig zal zijn. We regelden hiervoor een afzonderlijk transport zodat de Moeder van Halle er zeker zou zijn”, zegt Johan Vencken, voorzitter van de Broederschap van OLV-Halle. “Het 13de eeuwse beeld is dé schat van Halle. Ze wordt in de literatuur dikwijls de Moeder van Halle genoemd en die titel verdiend ze ook. Was het beeld in 1267 niet aan Halle geschonken dan was er nooit een bedevaartoord ontstaan en wellicht ook nooit een basiliek gebouwd zoals we die nu kennen”, aldus Johan Vencken, “we plaatsen haar tijdens het weekend bewust in de OLV-Kapel, dicht bij de mensen, zodat men Haar van zeer dichtbij kan aanschouwen. De Broederschap OLV-Halle nodigt dan ook alle inwoners van Halle uit om een bezoek te brengen aan de basiliek en aan de zwarte Lievevrouw van Halle Halle zoveel te danken heeft”.
FAKKELTOCHT
Omdat er dit jaar geen processie uitgaat op Pinksterzondag organiseert de Broederschap van OLV-Halle voor de eerste maal een fakkeltocht tijdens de Pinksternacht van 23 mei 2015. Vanop de Wolvendries stapt men met het beeld van OLV-Halle naar de basiliek waar dan om 01u een viering gehouden wordt. Nadien biedt de Broederschap een receptie aan in het OLV-Centrum. Meer info op www.broederschapolvhalle.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2015
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief