HALLE - Europarlementslid Demesmaeker krijgt onderscheiding van Oekraïens president Poroshenko

C21

HALLE - Europarlementslid Demesmaeker krijgt onderscheiding van Oekraïens president Poroshenko

Mark_demesmaeker_p200
Mark Demesmaeker

Ter gelegenheid van de 24ste verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid heeft president Petro Poroshenko veertien buitenlandse burgers met de Orde van de Vrijheid beloond. Vlaams Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) is één van hen. Samen met nog vier andere Europarlementsleden ontvangt hij het ereteken omwille van zijn 'bijdrage aan de versterking van de internationale uitstraling van Oekraïne en de steun in zijn hervormingspad'.

Demesmaeker is aangenaam verrast door de erkentelijkheid van de Oekraïense president. Als actief lid van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Oekraïne was hij er de voorbije jaren achttien keer op werkbezoek. In het Europees Parlement komt Demesmaeker steevast tussen in de betrokken debatten en organiseert hij colloquiums en conferenties. Dat engagement leverde Demesmaeker echter al de banbliksems van de Russische president Poetin op, die hem op een zwarte lijst zette.
"Oekraïne, aan de Europese oostgrens, wil de weg inslaan van modernisering, democratisering en 'rule of law'. Rusland antwoordt hierop met een hybride oorlog en agressie. Oekraïne, en dan zeker het oosten ervan, is een puinhoop. Het volk lijdt maar blijft moedig en vastberaden. Het wil niets meer dan vrede, rust, welvaart en een toekomst. Voor hen blijf ik mee op de barricaden staan," zegt Demesmaeker.
Ook Jacques Rogge, voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, kreeg in 2010 hetzelfde ereteken. 'Ikzelf ben niet zo tuk op onderscheidingen. Een tweekleurig lintje, geel-blauw, neem ik echter in dankbaarheid aan,' lacht Demesmaeker.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief