Grootschalige politieactie in Halle-Vilvoorde tegen rondtrekkende dadergroepen en mensensmokkel

C21

Grootschalige politieactie in Halle-Vilvoorde tegen rondtrekkende dadergroepen en mensensmokkel

Politielogo_heel_goed_20103_p200

De lokale en federale politie hebben op woensdag 30 september 2015 een grootschalige controleactie EXIT gehouden in het arrondissement Halle-Vilvoorde. De actie is in de eerste plaats gericht tegen de woninginbraken en rondtrekkende dadergroeperingen maar had gisteren ook bijzondere aandacht voor mensensmokkel. Een twintigtal personen zonder geldige verblijfsdocumenten werd onderschept.
 
Exit-actie
Ook het arrondissement Halle-Vilvoorde wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen met een zware impact voor de bevolking. Inbraken in woningen en in andere gebouwen maken dan ook deel uit van de lijst van fenomenen die volgens de bestaande zonale veiligheidsplannen (ZVP) en het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015 (NVP) prioritair door de politiediensten moeten worden aangepakt. In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op lokaal en regionaal niveau al talrijke acties opgezet. Ook op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grootschalige acties op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.
Bij een dergelijke FIPA-actie (Full Integrated Police Action) worden middelen en personeel van de lokale politie en van de verschillende diensten van de federale politie, gezamenlijk en geïntegreerd ingezet. Gezien de huidige problematiek op het gebied van vluchtelingen, mensenhandel en – smokkel werd er tijdens de actie eveneens doelgericht gecontroleerd in het kader van dit thema.
 
Aan de actie namen 10 van de 15 lokale politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde deel. De federale Luchtvaartpolitie en Spoorwegpolitie namen eveneens deel. De actie werd gecoördineerd vanuit het communicatie- en informatiecentrum te Leuven door de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) Halle-Vilvoorde. Ter ondersteuning van de arrondissementele actie zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals twee drugshonden en een speurhond. Onze politiehelikopter was oproepbaar.
In totaal werden 94 personeelsleden van de lokale en federale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen.
 
Resultaten van de actie
De actie EXIT heeft plaatsgevonden tussen 15 en 23 uur. Er zijn in totaal 655 voertuigen en 591 personen gecontroleerd. Hiervan waren er 25 personen geseind als op te sporen voor diverse feiten.
Acht voertuigen werden in beslag genomen, voornamelijk omdat ze niet verzekerd waren. Er werden 100 processen-verbaal opgesteld voor verkeersinbreuken en er werden kleine hoeveelheden drugs aangetroffen. Geen enkele gecontroleerde bestuurder had te diep in het glas gekeken.  
Omstreeks 17 uur werd melding gemaakt van een twintigtal personen die uit een Britse vrachtwagen waren gesprongen op de Ring 0 in de omgeving van Zellik/Groot-Bijgaarden en die zich verplaatsten in de richting van de E40 en de parking te Groot-Bijgaarden. Tijdens de daaropvolgende zoekactie, waarbij ploegen van de politiezones Amow, Dilbeek, de federale Wegpolitie, een speurhond en een helikopter werden ingezet, slaagde de politie erin om 13 jonge mannen die verklaarden afkomstig te zijn uit Syrië, te intercepteren. De verdere afhandeling gebeurde door de federale Wegpolitie Brabant en de mannen werden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.
Uit het onderzoek bleek dat zij aan boord gingen van de Britse vrachtwagen op een parking in Calais. Op de E40 richting Brussel, in de omgeving van Groot-Bijgaarden, maakten ze een gat in de oplegger van de vrachtwagen en trokken zij de aandacht van andere bestuurders. Toen de vrachtwagen stopte op de pechstrook sprongen ze uit de oplegger, waarna zij werden opgepakt. Na verhoor van de vrachtwagenchauffeur bleek dat hij niet op de hoogte was van het feit dat er mensen aan boord van zijn voertuig waren gegaan.
Omstreeks 22.50 uur werden er nog 3 personen van de groep aangetroffen door de politiezone AMOW, na een melding inzake verdachte gedragingen. Deze 3 personen, jonge mannen die verklaarden afkomstig te zijn uit Syrië, werden eveneens in contact gebracht met de Dienst Vreemdelingenzaken.
Ook in de politiezones VIMA, Zaventem, Druivenstreek werden 5 personen zonder geldige verblijfsdocumenten aangetroffen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2015
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief