HALLE - De strijd om Lembeek is gestreden

C21

HALLE - De strijd om Lembeek is gestreden

Ediyirpzjot_hzllr_soldij_1_foto_olaf
Foto Olaf
 
Ediyirpzjot_hzllr_soldij__2_foto_olaf
Foto Olaf
 

De Paassoldaten zijn hun soldij mogen gaan ophalen op het oud-gemeentehuis. De strijd om Lembeek is hiermede gestreden. Dit jaar hebben zij het zeker verdiend, want twee dagen moesten ze regen en wind trotseren om de enige Vlaamse soldatenommegang te laten doorgaan.

Carabiniers, cavalerie, Etat-major en Soldatenclub Congo gingen twee dagen op stap met Sint-Veroon, de patroonheilige van de Halse deelgemeente Lembeek.
Over het leven van Sint-Veroon is eigenlijk weinig gekend. Volgens de legende zou hij in Lembeek geleefd hebben in de 9de eeuw. Hij zou er gestorven zijn in 863.
Veroon was de kleinzoon van keizer Lodewijk de Duitser en tweelingsbroer van de Heilige Verona. Toen zijn ouders hem wilden uithuwelijken vluchtte Veroon en belande hij in Lembeek waar hij hoeveknecht werd. Alleen zijn zuster had hij over zijn vertrek ingelicht. Bij zijn vertrek beloofde hij zijn zuster ook dat zij gewaarschuwd zou worden wanneer hij stierf en dat gebeurde ook. Op een windstille dag vielen de bomen voor het paleis in Duitsland om en wezen het westen aan. Zijn zuster trok op stap en kwam in Lembeek aan.
In Lembeek deed Veroon zich opmerken door zijn godsvrucht en deed er zelfs mirakels. Zo werd verteld dat hij een bron deed ontspringen door met zijn staf op de grond te slaan. Een andere maal zou hij zijn staf in de grond geplant hebben en beschikte hij dadelijk over een flinke boom als beschutting tegen de zon. In de zilveren relikwiekast die rondgedragen wordt zit een houten koffertje, met daarin het gebeente van de Heilige Veroon. De zilveren kast werd gemaakt in 1767 door een zekere d'Hondt, een goudsmid. Voor zijn werk vroeg hij toen 2.543 gulden, 17 stuivers en 1 denier.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2016
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief