HALLE - 150 Jaar kapel Rodenem

C21

HALLE - 150 Jaar kapel Rodenem

Kapel_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Kapel_2
foto's Emile Devogeleer
 

 De St Annakapel in de wijk oud-Rodenem werd gebouwd in 1866 en bestaat dit jaar dus 150 jaar. Uit de geschiedkundige documentatie leren we dat in die tijd in Halle een cholera-epidemie uitbrak, die rond de 300 slachtoffers zou hebben gemaakt.

 Zoals St Rochus aanroepen werd tegen de pest, zou ook St Anna bescherming hebben geboden bij zware ziektes. De verering van de heilige Anna heeft in Halle een lange geschiedenis. De oorspronkelijke wijk boven de spoorweg zou, voor de oprichting van de St Rochusparochie in 1911, St Annawijk genoemd zijn.

 De kapel is opgenomen in de Inventaris van Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap en is vermeld in de Stadsinventaris.

 Het gebouw stond gedeeltelijk op privé-grond en is, stedenbouwkundig en naar verkeersveiligheid toe,eerder ongelukkig ingeplant. Het gebouw vertoonde ook heel wat ouderdomsmankementen.

 Naar aanleiding van de werken aan het Rodenemplein ontstond dan het idee om de restauratie grondig aan te pakken. Het stadsbestuur en de Werkgroep Kapellen St Rochus zetten samen hun schouders onder het project.

 De kapel kreeg een nieuwe inplantingsplaats in een groen perkje, de stad zorgde voor de ruwbouw en de werkgroep voor zowel de binnen- als de buitenafwerking.

 Daarbij werd de oorspronkelijke stijl van de kapel nauwgezet bewaard en werd de originele gedenksteen ingebouwd.

 De werken zijn intussen voltooid en het resultaat is bijzonder goed

 De werkgroep zal de kapel ook verder onderhouden en kon daarbij rekenen op de gewaardeerde hulp van de ‘peter’ van het project, Herman Sluys, welbekend in de wijk en in Halle.

 De gerestaureerde kapel wordt ingehuldigd op zaterdag 20 augustus 2016,in aanwezigheid van de Burgemeester, de schepenen en het stadsbestuur en ingewijd door deken Raymond Decoster. Om 13 30u start de kapelwandeling (ongeveer 7km,vertrek en aankomst aan de kapel) De inhuldiging heeft plaats om 17u, gevolgd door een receptie en een leuke kapelavond, met een hapje en een drankje en muzikale omlijsting.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jul 2016
Emie Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief