REGIO / HALLE - Belevingsnamiddag met 'Kanaaltochten Brabant'

C21

REGIO / HALLE - Belevingsnamiddag met 'Kanaaltochten Brabant'

Kanaal_1_gr
foto's Emile Devogeleer
 
Kanaal_1_kl
Foto's Emile Devogeleer
Kanaal_2_kl
Foto's Emile Devogeleer
Kanaal_2_gr
Foto's Emile Devogeleer
 
Kanaal_3_kl
Foto's Emile Devogemeer
 
Kanaal_4_kl
Foto's Emile Devogeleer
 

 De vzw Kanaaltochten Brabant ( KTB) als toeristisch overleg- en samenwerkingsverband van de Vlaams-Brabantse kanaalgemeenten, de Provincie en toerisme Vlaams-Brabant, de waterwegbeheerder, en tal van natuurverenigingen viert dit jaar haar 20 ste verjaardag. Hiervoor nodigde KTB haar leden, medewerkers en medewerkende instanties uit op een belevingsnamiddag tijdens een boottocht van Strépy – Thieu, Ronquéres – Halle.

 

 Van de ene vallei naar de andere.

 

Met de bouw van het centrumkanaal en zijn scheepsliften werd gestart einde van de 19de eeuw. Doel was de Maasvallei met de Scheldevallei te verbinden om het transport van de goederen van de koolindustrie in de streek te vergemakkelijken, Er werden in totaal vier liften gebouwd die nog altijd functioneren op hun oorspronkelijke manier, louter op basis van hydraulische energie.

 

 Elektriciteit en stoomkracht komen er niet aan te pas!

 

Vandaag kiezen de schepen de snellere doorvaart via het nieuwe Centrumkanaal waarbij ze ook gebruik maken van de indrukwekkende scheepslift van Strépy -Thieu.

 

Deze dubbele lift werd in 2002 in gebruik genomen. In twintigtal minuten tijd zorgt hij er voor dat schepen met een tonnenmaat tot 1350 ton hun tocht kunnen verder zetten over het kanaal. Het geheel wordt in beweging gebracht door een ingenieus systeem van kabels, katrollen, tegengewichten en motoren waarbij een hoogteverschil van 73 meter wordt overbrugd!

 

Lift nummer één wordt met de komst van deze nieuwe lift wat minder gebruikt, maar is nog altijd operationeel. Lift nummer één is UNESCO werelderfgoed.

 

De volgende lift die men tegenkomt op het traject is het hellend vlak van Ronquéres,  dit soort scheepslift werd op 1 april 1968 opgeleverd, en is 1400 meter lang en overbrugt een verval van 68 meter, met een hellingsgraad van bijna 5%.

 

Er zijn twee scheepsbakken van elk 85,50 meter lang en 11,60 meter breed die als wagons over rails met kabels worden voortbewogen.

 

Wat verderop ligt de sluis van Ittre wat met zijn 13 meter 800  de grootste van België is.

 

 De vzw Kanaaltochten Brabant wil in de toekomst verder uitbouwen om nog attractieve, grensoverschrijdende toeristische arrangementen ( varen, fietsen, wandelen, bezoeken ) met succes te kunnen aanbieden.

 

Ongetwijfeld blijven deze boottochten de meest impressionante boottochten in België, die met imponerende landschappen, een rijke geschiedenis, het roerend en onroerend erfgoed en de merkwaardige kunstwerken voor de scheepsvaart overbruggen.

 

Voor een boottocht met de vzw Kanaaltochten Brabant kan men boeken op www.rivertours.be

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 aug 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief