HALLE - Boom in stadspark baart zorgen

C21

HALLE - Boom in stadspark baart zorgen

Seequoa
Ingezonden foto
 

 Op de plek waar de Arkenvest, Parklaan, en de Basiliekstraat samen komen, staat al jaren een monumentale sequoia boom die ongeveer elke Hallenaar kent. Namelijk de grote boom vooraan de Halse bibliotheek.

Sve, Vrancken (Nva): “Wij stellen vandaag echter jammer  genoeg vast dat deze boom ernstig ziek is. Mijn vraag is dan ook voor de hand liggend: Welke stappen werden er tot op heden ondernomen om deze boom alsnog te redden”?

In 2014 besliste het college, in voorbereiding van de renovatie van het Elisabethpark en een deel van het Albertpark, het volledige bomenbestand te laten controleren door een gespecialiseerde firma in boomverzorging (de firma Vartago).

Uit de adviesverlening bleek dat de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) ernstige gebreken vertoont waarop de nodige verstevigingsmaatregelen (verankering van de kruin) zijn uitgevoerd.

Schepen Johan Servé: “Het spreekt voor zich dat de dienst OMM de conditie van deze monumentale boom van nabij in de gaten houdt. Bij een van de visuele boomcontroles werd vastgesteld dat de kruin verder blijft aftakelen en er werd opnieuw gespecialiseerde hulp ingeroepen van de firma Vartago. Ze hebben op hun beurt een boomfitanalyse (oktober 2015) uitgevoerd met volgende bevindingen: er werd vastgesteld in de analyse dat de boom bezig is met het vormen van een nieuwe top. Dit is niet abnormaal voor coniferen. In het verleden is de groeiplaats van de boom gewijzigd geweest en dit heeft nu een impact op de conditie van de boom. Hierdoor zoekt de boom een nieuw evenwicht in de nieuwe groeiplaats en laat hij een deel van de kruin afsterven. Hij reduceert zichzelf als het ware. De goede conditie van de twee zijtakken bevestigd dit vermoeden nogmaals. Naar veiligheid is er op termijn wel een probleem. De stabiliteit van de boom zelf is geen probleem maar de stabiliteit van de top valt niet te garanderen. In 2014 bij de boomfitanalyse van alle bomen in Albertpark en Elisabethpark zijn de grootste takken met elkaar verbonden door middel van een dynamische kroonverankering maar bij de top zelf is dit niet mogelijk. Daarom is het advies naar veiligheid toe dat de top op ongeveer 19 meter gereduceerd wordt en dat de twee dominante spillen als nieuwe top beschouwd worden. Bijkomend is een jaarlijks terugkerende boomfitanalyse aangewezen om de verdere evolutie van de boom te kunnen opvolgen. Op dit ogenblik is er een voorstel onderweg naar het schepencollege om een marktraadpleging te organiseren om deze werken te laten uitvoeren”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2016
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief