HALLE - Kunstenaars veroveren leegstand in Halse winkelstraten

C21

HALLE - Kunstenaars veroveren leegstand in Halse winkelstraten

Tentoonstelling_vanhassel
Ingezonden
 

 Voormalig stadsdichter Geert Vanhassel opent samen met Stefaan Demol van ‘5th Art Photography’ een tijdelijke poëziegalerij in de voormalige Bosmanswinkel op de Maandagmarkt in Halle. Daar stellen ze een reeks canvassen tentoon waarin Stefaan de woorden en gedichten van Geert vertaalt in pixels en foto’s.

De galerij opent zaterdag 3 december de deuren en dit tot 31 december. Met hun initiatief willen beide kunstenaars op een ongewone locatie met hun werk naar buiten komen en intussen op een creatieve manier wat doen aan de leegstand in de Halse winkelstraten.

“De mosterd voor dit initiatief haalde ik bij Lieve Bollaert. Ook deze Halse kunstenares opende enkele dagen geleden een offspace voor hedendaagse kunst in de Basiliekstraat. Maar er staan jammer genoeg nog wel meer panden leeg in de Halse Basiliekstraat. Maar als kunst de wereld kan redden, dan zeker de leegstand in de Halse winkelstraten”, glimlacht voormalig stadsdichter van Halle Geert Vanhassel. Ook fotograaf Stefaan Demol van ‘5th Art Photography’ was meteen gewonnen voor dit idee. Hij maakte in 2013 reeds een reeks foto’s met de poëzie van Geert als vertrekpunt voor de tentoonstelling ‘Poëzie in Pixels’ in de Oude Post in Halle. 

Via enkele bevriende middenstanders met een hart voor cultuur kwam het duo in contact met Hilde Van den Bossche van juwelier Bosmans in Halle. “Zij hadden net hun vroegere winkels gecentraliseerd in de vroegere La Parisienne in de Basiliekstraat en hadden dus enkele leegstaande panden. Hilde was meteen enthousiast en ook opgelucht dat de rolluiken niet naar beneden zouden blijven met de drukke eindejaarsdagen”, aldus Geert Vanhassel.

Na enkele dagen intensief werken werd de vroegere juwelierszaak door het duo (en met de steun van enkele vrienden) getransformeerd tot een poëziegalerij. Daar hangen intussen zo’n 20 canvassen in alle mogelijke formaten met gedichten van Geert Vanhassel en foto’s van 5th Art Photography.

“Het zijn werken waarbij ik getracht heb om de emoties en het verhaal van Geert zijn gedichten te evoceren in een foto. Je voelt zeer goed hoe de foto en het gedicht elkaar op die manier versterken en de vertedering of ontroering ook tastbaarder maken. Deze galerij is dus ideaal voor wie tijdens de eindejaarsdrukte even wil onthaasten in het commerciële hart van Halle”, aldus Stefaan Demol.

Het resultaat kan men vanaf zaterdag 3 tot 31 december bewonderen in de galerij ‘Poëzie in Pixels’ op de Maandagmarkt 1 in Halle. De tentoonstelling kan je elke zaterdag bezoeken van 10u tot 18u (op zaterdagen 24/12 en 31/12 tot 14u) en elke koopzondag van 14u tot 18u.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2016
Felix MerckxI
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief