HALLE - Ambulanciers kennen geen Nederlands

C21

HALLE - Ambulanciers kennen geen Nederlands

112
EP

Afgelopen week viel een man bewusteloos op de Ninoofsesteenweg in Halle. Hij kwam met zijn hoofd op het asfalt terecht. De man bloedde hevig aan de slaap en was een tijd bewusteloos.

Omstaanders verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten.  Deze kwamen ter plaatse en waren afkomstig van de hulppost uit  het Waalse Tubize.  Bleek dan nog dat beide ambulanciers zich niet in het Nederlands konden uitdrukken , ook geen Nederlands begrepen en niet met  de intussen bij bewustzijn gekomen man konden communiceren en bijgevolg aangewezen waren op de omstaanders die voor de vertaling dienden te zorgen...

Het onbegrip bij de omstaanders was dan ook groot : hoe kan het dat het maar liefst  20 minuten duurt vooraleer een ambulance ter plaatse is ? Hoe kan het dat een stad als Halle met 38.000 inwoners , die zelf beschikt over een regionaal hospitaal op wandelafstand van het ongeluk, over een rode kruis post bij de brandweer  en over een permanente medische wachtpost in deelgemeente Buizingen op 6 km afstand,  niet in staat is om tijdig bijstand te verlenen ? En hoe is het mogelijk dat anno 2016 het nog altijd kan dat mensen in nood zich in hun eigen taal niet kunnen/mogen uitdrukken wanneer ze dringend medische bijstand nodig hebben en verplicht aangewezen zijn op  Nederlandsonkundige Franstalige  ambulanciers uit Wallonie ?  Wat als het om een bejaarde of een kind  gaat ? Wat als die persoon geen Frans begrijpt en zich niet kan uitdrukken in de taal van Molière en in een dringende noodsituatie de ambulanciers niet kunnen begrijpen wat er precies gebeurd is ?

Volgens omstaanders is de situatie gewoon onbegrijpelijk  en vergt dringend evaluatie en bijsturing van de lokale overheid : ook burgers uit de Vlaamse rand hebben recht op een snelle medische bijstand..ook burgers uit de Vlaamse rand hebben recht op Nederlandssprekend medisch personeel

Wij legden het probleem voor aan burgemeester Pieters en schepen Marc Snoeck, die het Vlaams beleid in Halle onder zijn bevoegdheid heeft. “Uiteraard, zijn dit toestanden die niet kunnen.  Hulpverleners die niet kunnen communiceren met hun slachtoffers en omgekeerd, leidt tot misverstanden en houdt gevaren in. Ik heb via de burgemeester gevraagd dat de brandweer mij een verslag zou bezorgen over wat er zich juist heeft afgespeeld en wat de reden was dat er geen ambulance is komen opdagen die het slachtoffer naar de kliniek van Halle heeft gebracht, aldus Marc Snoeck. 

Reactie brandweerzone Vlaams-Brabant West

“De brandweer heeft geen bevoegdheid over de inzet van de ambulances.Deze berust volledig bij de FOD Volksgezondheid. We verwijzen dan ook graag naar de veiligheidscel en de gezondheidsinspectie  voor een officieel antwoord.

Informeel kunnen wij enkel bevestigen dat er nooit rekening wordt gehouden met de taalrol op het moment van de noodoproep (nadien zijn er afwijkingen mogelijk inzake de keuze van het ziekenhuis, maar nooit bij de initiële oproep). Dit betekent dat wij als hulpdiensten tussenbeide komen op gebieden waar wij het snelst kunnen geraken.

Franstalige hulpverleners komen op die manier regelmatig tussenbeide op Nederlandstalig grondgebied, maar evenzeer andersom (en zeker rond taal-, provincie- of zelfs landsgrenzen). Snelheid van hulpverlening primeert.

 

In afwachting van een antwoord van de gezondheidsinspectie, hebben wij intern nagekeken of er middelen beschikbaar waren vanuit brandweerpost Halle. Alle middelen waren reeds ingezet voor andere tussenkomsten rond het tijdstip van de interventie waarover sprake. Het lijkt ons bijgevolg volledig volgens de geldende wetgeving, dat een daarop volgend snelst inzetbaar middel opgeroepen werd, dat zich in Tubize bevond.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief