ROOSDAAL - Jasper Van Hoorick wint de Agoriaprijs 2014

C21

ROOSDAAL - Jasper Van Hoorick wint de Agoriaprijs 2014

Editiepajot_ingezonden_jasper_van_hoorick_agoriaprijs_2014
 

Jasper Van Hoorick is de winnaar van de Agoriaprijs 2014. De scheikundige werkte in zijn scriptie aan poreuze draagstructuren die gebruikt kunnen worden bij regeneratieve geneeskunde. Naast een geldprijs van 500 euro krijgt de winnaar ook een opleiding aan de befaamde Vlerick Business School aangeboden. Met de prijs wil technologiefederatie Agoria toegepast technologisch onderzoek door jonge wetenschappers belonen en promoten.  

Jasper Van Hoorick dankt de prijs aan zijn scriptie "Tunable Hydrogel-Polyester Combination Scaffolds for Tissue Engineering Purposes" waarmee hij in 2014 aan de Universiteit Gent afstudeerde. Van Hooricks onderzoek sluit aan bij de zogenaamde regeneratieve geneeskunde. In dit onderzoeksdomein bestudeert men de mogelijkheid om, in plaats van met synthetische prothesen te werken, lichaamseigen “prothesen” te ontwikkelen op basis van cellen van de patiënt. Bij de behandeling van rugklachten gaat men de beschadigde tussenwervels bijvoorbeeld niet vervangen door synthetische prothesen maar wel door nieuwe tussenwervelschijven die gekweekt worden uit lichaamseigen cellen. “De idee daarbij is dat je stamcellen in het labo opweekt, waarna die in het lichaam van de patiënt worden ingebracht om uit te groeien tot nieuwe tussenwervelschijven.” De cellen moeten echter worden begeleid zodat ze bij het groeien de juiste vorm, in dit geval: een wervelschijf, aannemen. Dat is waar Van Hoorick in zijn scriptie werk van maakte. 

3D-prints van gelatine & polyester - Om de groei van de cellen in goede banen te leiden werkte Van Hoorick aan biodegradeerbare poreuze draagstructuren. Die poreuze dragers zullen de cellen in eerste instantie begeleiden, waarbij ze voedingsstoffen die nodig zijn voor de celgroei doorlaten, waarna ze geleidelijk aan afbreken. Om de dragers te ontwikkelen gebruikte Van Hoorick een combinatie van gelatine en biodegradeerbaar polyester die hij met behulp van een 3D-printer in de juiste vorm drukte. Hoewel zijn tests veelbelovend waren en aantonen dat de dragers uit gelatine en polyester potentieel bieden voor weefselregeneratie, is de uiteindelijke toepassing nog verre toekomstmuziek. Of zoals de Agoriaprijs-laureaat zelf zegt: “We zitten nog maar in het begin van dit fascinerend nieuwe onderzoeksveld. Er moet dus nog heel wat onderzoek verricht worden alvorens de techniek toegepast kan worden in de geneeskunde.” Van Hoorick draagt alvast zijn steentje bij door zijn onderzoek verder te zetten in het kader van een doctoraat.

Kennisvalorisatie - In samenwerking met de Vlaamse Scriptieprijs reikt Agoria, de federatie van de technologische industrie, de prijs elk jaar uit aan de beste innovatieve scriptie. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Jaspers knappe werk sluit nauw aan bij onze Medical Technology Club, een community binnen Agoria die zich toespitst op technologische innovaties die relevant zijn voor de geneeskunde. De jury prijst het werk omdat het een menselijke gezicht geeft aan de technologie en looft ook de manier waarop de laureaat de mogelijkheden tot vermarkting in kaart bracht.” Dat laatste is niet onbelangrijk want Van Hoorick ontvangt dankzij zijn winst niet alleen €500, maar mag ook een Executive Master Class in Innovation & Entrepreneurship ter waarde van €9.495 aan Vlerick Business School aanvatten. Op die manier wil Agoria de winnaar aanmoedigen om z’n ingenieuze project ook te vertalen in een realiseerbaar businessplan. Zo wordt de opgebouwde kennis omgezet in een bruikbare toepassing wat de economische valorisatie en groei in de hand werkt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2014
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief