SINT-PIETERS-LEEUW mag 2.500 schapen slachten tijdens het offerfeest

C21

SINT-PIETERS-LEEUW mag 2.500 schapen slachten tijdens het offerfeest

Routeplan_voor_bezoekers_voorstel_2014
Ingezonden
 
Editiepajot_leeuw_schapen
Commissaris Steens en schepen Jan Desmeth van mobiliteit op de plaats waar de schapen worden geslacht. (Ingezondenà
 

Ieder jaar vindt het offerfeest, het belangrijkste feest voor de moslimgemeenschap, plaats. Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 oktober zullen in het slachthuis in Vlezenbeek (slagerij Froidmont) op de Postweg dan terug schapen worden geslacht. 3 en 4 oktober is er zeer weinig bedrijvigheid. De topdag is zaterdag 4 oktober. Aangezien het offerfeest ieder jaar een grote opkomst met zich meebrengt werd er een aangepast verkeersplan uitgewerkt dat op zaterdag 4 oktober in werking wordt gesteld. Het gewone retributiereglement op de aflevering van administratieve stukken is van toepassing. De mensen die een schaap laten slachten betalen aan de gemeente 10 euro voor het afleveren van een slachtbewijs. Dit jaar worden er zo’n 2.500 schapen geslacht.

In het slachthuis Froidmont in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) gaan dit jaar ook de moslims uit Anderlecht terecht kunnen om hun schaap ritueel te laten slachten. Na de problemen van verleden jaar wil het slachthuis van Anderlecht dit niet meer doen.  Een openbare aanbesteding werd in Anderlecht uitgeschreven en buiten het slachthuis van Vlezenbeek heeft niemand een offerte gestuurd.
Froidmont heeft sinds jaren een toelating voor een tijdelijke slachtvoer voor 2.500 slachtingen. Sint-Pieters-Leeuw vraagt voor het uitreiken van een slachtbewijs 10 euro.
Omleiding/signalisatieplannen
De slachtinrichting verwacht dat 4 oktober de drukste dag zal zijn met een piek tussen 10.00 en 16.00 uur. Rekening houdend  met de grote opkomst, wordt voor die dag een aangepast verkeersplan in werking gesteld.
Om de doorstroming van het doorgaand verkeer tijdens de ochtend- en avondspits vlotter te laten verlopen hebben ze een circulatieplan uitgewerkt dat op 5 oktober vanaf 9.00 uur in werking treedt. De nodige signalisatie en parkeerverbod zullen tijdig worden geplaatst. Er worden 2 stewards voorzien die de verkeersdoorstroming in goede banen zullen leiden. De rotonde in Vlezenbeek zal worden gevrijwaard om een blokkering ervan te vermijden. In de toegestane rijrichting op de Postweg (van Anderlecht naar Vlezenbeek) zal een snelheidsbeperking van 30 km/uur gelden.
Slachtbewijzen
De slachtinrichting van het slachthuis in Vlezenbeek is met het oog op het offerfeest ingericht en vergund als een tijdelijke slachtinrichting.
Personen die dieren laten slachten in een tijdelijke slachting dienen te beschikken over een door de gemeente afgeleverd slachtbewijs, waar de gegevens op vermeld staan die door het FAVV en het Beltrace opvolgingssysteem worden vereist. In essentie gaat het om de persoonsgegevens van de particulier, zijn registratienummer en de identificatie van het geslachte dier. Het gemeentebestuur staat in voor de aflevering van deze slachtbewijzen en stelt personeel ter beschikking zodat de slachtbewijzen in het slachthuis zelf kunnen worden afgeleverd. Zo wordt een volkstoeloop naar het gemeentehuis voor de aanvraag van de slachtbewijzen vermeden.
Per afgeleverd slachtbewijs zal het gemeentebestuur een retributie innen van 10 euro. Er zullen naar schatting zo’n 2.400 slachtbewijzen afgeleverd worden.
Vorig jaar was er een quotum vastgelegd van 2.400 schapen per dag. Dit komt overeen met een frequentie van 120 voertuigen per uur. Deze toestroom was realistisch en controleerbaar. Het college van burgemeester en schepenen heeft opnieuw een quotum vastgelegd van maximum 2.500 schapen per dag.
Er is een coöperatieve samenwerking tussen het FAVV en het slachthuis in Vlezenbeek. Een dierenarts ziet toe op de toepassing van de regelgeving. Politie gaat strikt toezien op het vervoeren van levende schapen.
Op 3 oktober zullen er ook levende schapen worden verkocht. Naast het toezicht op het slachthuis worden door FAVV tijdens deze periode eveneens steekproeven gedaan bij particulieren. Volgens de godsdienst wordt er immers onbedwelmd geslacht, maar volgens de wetgeving mag dit niet als particulier.
Het gemeentebestuur heeft een principieel probleem met de rituele slachtingen. In tegenstelling tot onder andere Zwitserland, Zweden en Noorwegen laat de wet het momenteel niet toe rituele slachtingen te beletten. Het gemeentebestuur vraagt dat de federale wet in die zin zou worden aangepast. In afwachting vraagt het gemeentebestuur aan het slachthuis om de afnemers de keuze te bieden om het dier bedwelmd of onbedwelmd te laten slachten.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2014
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief