Uit enquête van Open VLD blijkt dat LEEUW geen nood heeft aan een cultuurtempel

C21

Uit enquête van Open VLD blijkt dat LEEUW geen nood heeft aan een cultuurtempel

Enquete_vld_goed
EP
 

Open Vld Sint-Pieters-Leeuw is midden oktober gestart met hun 1ste enquête via hun gloednieuwe en unieke enquêtesite: www.mijnleeuw.be. Deze 1ste enquête ging over een wel heel hedendaags item waar zelfs op dit ogenblik de Vlaamse regering over aan het brainstormen is: de inplanting van een cultuurtempel in Ruisbroek een nationaal fenomeen. Bijna 70% vindt dat er genoeg zalen zijn in Sint-Pieters-Leeuw en er geen nood is aan een cultuurtempel in Leeuw

Een Cultuur-en Congrescentrum die de Vlaamse uitstraling moet geven over het Zuidoosten van Brussel. Men spreekt hier niet over een Cultuurcentrum, zoals er al drie in de buurt zijn, maar een enorm gebouw zoals De Singel in Antwerpen of het Concertgebouw in Brugge. De ambitie is: een grote zaal van 900 plaatsen en een vlakke vloertheater van 350 plaatsen waar de mogelijkheden zijn om het Ballet van Vlaanderen, het Filharmonisch Orkest e.d. grote evenementen te laten optreden met bijkomende ruimte voor exposities en congressen van nog eens 5.000 m2. Geraamde kostprijs: 40 miljoen euro. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw liet hierover reeds een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Zij hebben dan ook reeds 6 miljoen euro ingeschreven in hun meerjarenbegroting voor de bouw van dit complex. Daarnaast zouden dan ook nog extra middelen voor de werking moeten voorzien worden.
Uit de 1029 inzendingen blijkt dat bijna 70% vindt dat er genoeg zalen zijn in Leeuw en dat de bestaande culturele gebouwen zelf goed verdeeld zijn over de hele gemeente met inbegrip van de deelgemeenten, sommige zalen hebben slechts een kleine transformatie nodig om een betere uitbouw te garanderen voor bepaalde culturele activiteiten.
 Ruim 70% vindt dat er genoeg culturele activiteiten in de gemeente zijn doch vindt 40% hiervan niet dat het cultuuraanbod hen aanspreekt: Uit de commentaren bemerkten ze dat heel wat mensen vinden dat het doorsnee aanbod de wensen overlaat en dat er vooral een gebrek is aan concerten of muzikale opvoeringen. Ook humor ontbreekt. Graag zou men wekelijkse of maandelijkse terugkerende voorstellingen zien voor jong en oud. Een goed opgevulde maandkalender waar iedere leeftijdsgroep zijn gading vindt.
AANPASSINGEN
Bijna 70% vindt dat er geen nood is aan een cultuurtempel:32% hiervan vindt dat men de middelen die men zou besteden aan een nieuw gebouw beter zou besteden aan aanpassingen aan bestaande culturele gebouwen. Uit de commentaren blijkt dat heel wat inwoners verklaren dat de gemeente het ‘te’ groot ziet. SPL zou meer moeten samenwerken met omliggende ‘grotere’ culturele centra in andere gemeenten om de inwoners van Leeuw of de Leeuwse scholen aan te moedigen om voor grotere evenementen daarheen te gaan. Dit bvb. door het organiseren van bvb. gratis vervoer naar die andere culturele centra.  
HINDER
56% is van mening dat de komst veel hinder met zich mee zal brengen, maar 27% denkt dat door de komst van een cultuurtempel de criminaliteit zal afnemen:Uit de commentaren leest men dat vooral de verkeershinder heel wat inwoners zorgen baart. Momenteel is Ruisbroek dagelijks dicht geslipt door lange files aangezien de infrastructuur van deze deelgemeente niet voldoet om een groot aantal wagens op te vangen. Indien er toch een groot cultureel centrum zou komen dan is het van groot belang dat de gemeente ook tegelijkertijd werk maakt om de infrastructuur en het wegennet af te stemmen aan de noden. Hiermee rekening houdende zal het prijskaartje van 40 miljoen euro voor het gebouw + de werkingskost en dan nog de uitbouw van een goed wegennet en parkings aanzienlijk hoog oplopen. De vraag is dan of de meerwaarde van de komst zal bijdragen om op te termijn te renderen en niet ten koste zal zijn van alle reeds bestaande culturele centra in de onmiddellijke nabijheid.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief