Geen ontslagen bij OCMW SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Geen ontslagen bij OCMW SINT-PIETERS-LEEUW

Ocmw_sint-pieters-leeuw
EP

Bij het OCMW in Sint-Pieters-Leeuw verdwijnen 49 mensen. Dit komt omdat men stopt met de poetshulp aan huis met dienstencheques. Verder stopt men op 1 januari 2016 met de dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Normaal worden de 49 personen overgenomen door privéondernemingen. De gemeente heeft nu meer duidelijkheid geschapen over die ontslagen.

De thuiszorgdiensten van het OCMW leggen al jaren een zware financiële druk op de organisatie. Ondanks grote inspanningen om het verlies van de thuiszorgdiensten in te perken, bleef de activiteit verlieslatend.
Thuiszorgdiensten (aanvullende thuiszorg en poetshulp) zijn geen kerntaak voor een OCMW. Verschillende andere OCMW’s hebben ook reeds hun thuiszorgdiensten overgedragen: zo onder meer Beersel, Zelzate, Tienen en Puurs. Er zijn dan ook zeer veel privé-organisaties actief op dat vlak, die deze dienstverlening even efficiënt vervullen en voor wie deze dienstverlening een kernopdracht is. Een greep uit de velen: Solidariteit voor het Gezin, IN-Z, PUUUR, Familiehulp, Partena.
In Sint-Pieters-Leeuw wordt deze dienstverlening geleverd enerzijds via een dienstenchequebedrijvigheid “poetsdienst met dienstencheques” met 22 werknemers en anderzijds via de dienst “gezinszorg en aanvullende thuiszorg” met 25 werknemers.
Beide diensten zullen dus aan de privésector overgedragen worden. Op korte termijn het dienstenchequebedrijf (doel: stopzetting op 1 juli 2015), later de dienst Gezinszorg en aanvullende thuiszorg (wellicht eind 2015).
Voor de personeelsleden tewerkgesteld in het kader van dienstencheques bleek het vinden van een overnemer die alle werknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden wil overnemen niet haalbaar. Ondanks de vele inspanningen en contacten vond het OCMW geen organisatie die alle personeelsleden met behoud van al hun huidige arbeidsvoorwaarden wilde overnemen. De reden is dat de arbeidsvoorwaarden zeer verschillend zijn bij de verschillende organisaties. De ene organisatie biedt meer voordelen op vlak van compensatiedagen, de andere biedt betere vormingsvoorwaarden en nog een andere betere loonvoorwaarden.
Verschillende dienstencheque-ondernemingen hebben toegezegd dat zij alle huidige werknemers van het OCMW-dienstenchequebedrijf die het wensen een job zullen aanbieden tegen hun arbeidsvoorwaarden.
JOBDATE
Daarom zal het OCMW een jobdate organiseren voor de betrokken personeelsleden. Het gaat om 22 personeelsleden. Zij zullen toegeleid worden naar andere dienstencheque-ondernemingen. Daarbij zullen de klanten die de betrokken personeelsleden nu bezoeken - indien gewenst door de organisatie en door de betrokken klanten - mee overgedragen worden. In principe zullen dus alle personeelsleden de kans krijgen om hetzelfde werk bij dezelfde klanten verder te zetten voor hun nieuwe werkgever, zij het tegen andere arbeidsvoorwaarden. 
 
Aan de personeelsleden die op die wijze naar een nieuwe werkgever overgaan, zal het OCMW bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst de wettelijk verschuldigde opzegvergoeding uiteraard uitbetalen. Dit ter compensatie van de nieuwe arbeidsvoorwaarden.
Achter de schermen zijn de diensten van het OCMW volop bezig met de verdere onderhandelingen en voorbereidingen voor deze overdracht.
“We stellen als organisatie alles in het werk om de overdracht zo goed en zo vlot mogelijk te laten verlopen en dit aan de beste voorwaarden voor OCMW-personeelsleden en klanten. Het zal OCMW niemand in de kou laten staan en zal niet verzaken om iedereen op weg te helpen naar werk. Ook de klanten zullen wij in contact brengen met de nieuwe dienstverlenende organisatie. Personeelsleden kunnen hun klanten dus blijven verzorgen en dat is zeker een geruststelling voor beide partijen.” aldus OCMW-voorzitter Paul Defranc.
Dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Voor de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg zijn de onderhandelingen nog volop gaande. Om de onderhandelingen niet in de weg te staan, kan er op dit ogenblik nog niet veel informatie gegeven worden. Wel lijken de vooruitzichten positief voor zowel personeelsleden als klanten. Verschillende organisaties lijken bereid om deze dienstverlening in haar geheel over te nemen met behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden voor de 25 werknemers.
Eens de onderhandelingen afgerond zullen zijn, zal het OCMW hierover verder berichten. Verwacht wordt dat deze overdracht zal plaatshebben tegen eind 2015.
Verdere dienstverlening van het OCMW
Het OCMW zal inzake thuiszorg een ondersteunende rol blijven spelen. De taak van de thuiszorgdiensten zal er in de toekomst in bestaan de dienstverlening op te volgen en te evalueren. Klanten zullen dus nog steeds terecht kunnen bij het OCMW voor vragen over verzorging, schoonmaak, vervoer, maaltijden en dergelijke. Het OCMW zal hen bij hun vragen en noden ondersteunen en begeleiden. In dat kader werkt het OCMW aan een zorgloket voor de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief