SINT-PIETERS-LEEUW - Vernieuwde toren opengesteld met middeleeuws feest

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Vernieuwde toren opengesteld met middeleeuws feest

Editiepajot_leeuw_roren_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Zondag 11 oktober vieren ze feest in Sint-Pieters-Leeuw rond de toren van de Sint-Pieters- en Pauluskerk. Nu de restauratiefase is afgelopen, de stellingen zijn verwijderd en de toren terug schittert, kan een groot feest niet uitblijven. Met een middeleeuws geïnspireerd feest krijgt de toren de hulde waar hij recht op heeft.

PROGRAMMA
-14 uur: vertrek muzikale stoet aan het Colomapark, hoek J. Depauwstraat en Sint-Sebastiaansstraat.
-14.15 uur: muzikale festiviteiten aan & in de kerk.
-16 uur: openluchtreceptie i.s.m. de handelaars.
Om 14 uur vertrekt een feestelijke stoet aan het Colomapark, o.l.v. de Sint-Ceciliafanfare en de muziekkapel uit Altenahr, de partnergemeente. De muziekverenigingen trakteren op enkele mooie marsen voor men samen onder luid trompetgeschal de kerk binnengaat.
Architect Karel Breda leidt de restauratiewerken in goede banen en zal vertellen hoe de toren onder handen is genomen. Ook de toekomstige restauratiefases worden kort toegelicht. Tussendoor zorgen drie Leeuwse koren, Redoris, Alauda en Akkoord, voor muzikale intermezzo’s.
Na afloop van het feestelijk gedeelte binnen, volgt nog een spectaculaire boogschieting naar de kerktoren door de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan. Dit is een unieke kans voor de schutters om naar middeleeuwse gewoonte de hoofdvogel rechtstreeks van de kerk af te schieten. Wist je trouwens dat de gilde nog ouder is dan de kerktoren?
Bij de restauratie werd ook het torenuurwerk niet vergeten. Het werd in 1897 in Mechelen gemaakt en is volgens de restaurateur het meest intact aangetroffen exemplaar. Wie meer wil weten over dit knap stukje erfgoed, kan na de festiviteiten in de kerk samen met de restaurateur de klok bekijken (ter plaatse inschrijven).
De dag wordt afgesloten met een feestelijke receptie op de Rink.
De toren werd verstevigd met 39 kousankers, aangebracht in de kern van de muren en dit op 3 verschillende hoogtes, en de muren werden geïnjecteerd met grout. De afgescheurde traptoren werd terug ingebonden met de torenromp.
Ook werden 2 tijdelijke stalen hulpliggers en een nieuwe eiken moerbalk binnen het torendak gebracht. Deze nieuwe moerbalk van circa 7,50 m lengte, een sectie van 35 op 30 cm, en een gewicht van 600 kg zal nu het hoofdaandeel van de belastingen van de toren opnemen. Door waterinfiltratie zat de rol van zijn voorganger er op. Een groot deel van het timmerwerk van de torenspits, een gewicht van circa 6 ton, moest stapsgewijs enkele millimeters opgevijzeld worden, ter plaatsing van deze nieuwe moerbalk..
Het slechte deel van de oorspronkelijke moerbalk werd vervangen, door een gerecupereerd eiken balkdeel van dezelfde sectie. Twee inox platen zullen deze balkdelen verbinden met draadstangen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief