SINT-PIETERS-LEEUW - Slachtofferidentificatie

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Slachtofferidentificatie

Rotary
EP

Na de spijtige gebeurtenissen op Zaventem en in metrostation Maalbeek bleek eens te meer hoe noodzakelijk maar ook hoe moeilijk slachtofferindenficatie is. Willy Luypaert, komt hierover vertellen om 19 uur in Coloma.. De opbrengst gaat naar een goed doel die Willy persoonlijk heeft gekozen, nl rainbow for kids. Deelname in de kost 15 euro – inclusief drankje en hapje. Inschrijven uiterlijk 12/05/16 per mail naar dorotheasmets@hotmail.com  met vermelding van uw naam en email adres.

Willy Luypaert (Sint-Pieters-Leeuw) was jarenlang coördinator en necrosearcher bij het Disaster Victim Identificationteam (DVI) van de federale politie.
 Het DVI werd opgericht in 1986, vlak voor de ramp met de “Herald of Free Enterprise”. Sindsdien is de dienst betrokken bij rampen in binnen- en buitenland. Met de zaak Dutroux in 1996 wordt het DVI ook betrokken bij gerechtelijke dossiers en legt men zich toe op “necrosearch”, dit is het zoeken naar een verborgen lichaam in diverse milieus (aarde, water, …). Hun missie is het terugvinden, bergen en identificeren van lichamen, waarbij men de nodige voorzichtigheid in acht moet nemen. Zeer belangrijk is hierbij het vrijwaren van materiële sporen. Per jaar telt men ongeveer 175 dossiers (ongevallen, verdwijningen, moordzaken, rampen, …). Willy Luypaert zelf heeft in deze speciale branche opleidingen gevolgd als forensische antropologie en forensische archeologie aan de Universiteit Leiden. Aan de VUB behaalde hij het postgraduaat van “autopsie-assistent”.
 Aan de Rijkswachtschool gaf hij zelf vakken als “misdrijven tegen de fysische integriteit” et “wetsgeneeskunde”.
 Meer dan 15 jaar lang was hij actief betrokken bij opgravingen in grote moordzaken (Elisabeth Brichet, Andras Pandy …) of maakte hij deel uit van het identificatieteam bij grote rampen (o.a. de tsunami in Azië van 2004).
 Tijdens de lezing geeft hij een antwoord op de vraag : “Hoe verloopt een identificatie van een lichaam ?”
 Tevens zal hij een korte uiteenzetting geven over necrosearch of het zoeken naar begraven slachtoffers.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief