AFFLIGEM - Mgr. Fulgens 35 jaar bisschop

AFFLIGEM - Mgr. Fulgens 35 jaar bisschop

Editiepajot_affligem_mgr_fulgens_foto_ben_vermoesen__2_
Mgr. Fulgens. - Foto's Ben Vermoesen
Editiepajot_affligem_mgr_fulgens_foto_ben_vermoesen
Mgr. Fulgens. - Foto's Ben Vermoesen
 

Van bij zijn intrede in Affligem in 1946 koesterde Werner Le Roy, afkomstig van Beervelde, het ideaal om missionaris te worden. Hij kreeg als kloosternaam Fulgentius en vertrok na zijn priesterwijding op 20 juli 1952 naar de Vlaamse benedictijnse missie in Zuid-Afrika. Hij bekleedde er verschillende functies: pastoor, godsdienstleraar, aalmoezenier aan de zwarte universiteit Turfloop. In 1964 stichtte hij in Haenertsburg een nieuwe missiepost en in 1973 begon hij samen met dom Willibrord een pastoraal centrum dat uitgroeide tot een nieuwe monastieke gemeenschap waarvan hij in 1974 de eerste abt werd. Op 10 juli 1975 volgde zijn aanstelling tot titelvoerend bisschop en op 15 december 1988 tot eerste bisschop van het bisdom Pietersburg.

Nadat hij op 75-jarige leeftijd ontslag als bisschop had verkregen, keerde hij terug naar Haenertsburg waar hij eerder zo graag als pastoor had gewerkt. Tijdens zijn 24-jarig mandaat als bisschop wijdde Mgr. Fulgens 102 kerken, een getal dat de enorme groei van de katholieke kerk aldaar weergeeft. In 2003 moest hij om gezondheidsredenen zijn taak als parochieherder opgeven en in 2007 keerde hij naar Affligem terug. Op 13 juni 2008 benoemde de Belgische ambassadeur in Zuid-Afrika, Jan Matton, hem tot commandeur in de Leopoldsorde wegens zijn grote verdiensten. Zijn medebroeders, familie en vrienden vierden hem op 11 september, 35 jaar na zijn wijding want, zo zei abt Jan in zijn homilie, “het kan, maar zeker is het niet, dat hij de kans zal hebben om zijn gouden bisschopsfeest te vieren”.
Van zijn 54 jaar missiewerk heeft Mgr. Fulgens toch nog wat overgehouden: optimisme en goedlachsheid wat bijzonder aanstekelijk werkt op al wie hem ontmoet. Zo brengt hij wat Afrikaanse zon onder de mensen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2010
Ben Vermoesen
Ben Vermoesen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 13 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 16 apr 2019
Jacky Delcour | 05 apr 2019

archief