AFFLIGEMSE leeuwen terug naar recordhoogte

C21

AFFLIGEMSE leeuwen terug naar recordhoogte

Editiepajot_affligem_leeuwenvlaggen_tellen_foto_steven_walravens
Schepen Stijn Stassijns (links) en schepen Rik Verhavert (rechts). - Foto © Steven Walravens

Na twee mindere jaren, waarin 11 juli op zaterdag en zondag viel, bereikte het aantal leeuwen in Affligem opnieuw een recordhoogte.

“Het werd zelfs een absoluut record”, zegt Stijn Stassijns, schepen voor Vlaams Beleid (Visie), “want we telden 295 leeuwen. Met de leeuw erbij die het Roemeniëcomité in Valea heeft opgehangen, komen we uit op 296. Eigenlijk had het er nog meer moeten zijn, want aan de bibliotheek, een officieel gebouw, hing er geen Vlaamse vlag. Dat is nochtans wettelijk verplicht. We zullen de verantwoordelijke van de bibliotheek vragen volgend jaar wel te bevlaggen”.
Ten opzichte van vorig jaar noteren de tellers een toename van 46 leeuwen. Het record van 2008, 294 leeuwen, werd dus net gehaald.
“Volgend jaar hopen we meer dan 300 leeuwen te tellen”, zegt schepen Rik Verhavert (Visie). “Er zijn volgens ons een goeie 450 mensen met een Vlaamse leeuw. We merken dat er toch nog wat schroom of drempelvrees is bij sommigen. Anderen geven vakantie aan als reden om niet mee te doen, maar die leeuwen mogen van ons gerust een week of 14 dagen blijven hangen. Er waren 21 nieuwe inwoners die een gratis leeuw aanvaardden. Onder die nieuwkomers ook een paar spijbelaars of vergeetachtigen”.
In de gemeenteraad doen de fracties Visie, Leefbaar Affligem, N-VA en Vlaams Belang voltallig mee, net als gewezen burgemeester Yvan ‘t Kint. CD&V haalt opnieuw slechts 1 op 8 (Paul Geeraerts) en LDD 1 op 2 (Wiske Bosteels). Open VLD is standvastig in het niet-bevlaggen: geen van de 4 raadsleden doet mee.
De meest Vlaamse straat is de Langestraat (23 vlaggen), gevolgd door De Mattein (15) en de Ternatsestraat (11). Ook de nochtans korte Kruisstraat (10) en de Driesstraat (10) haalden dubbele cijfers. Het zijn uiteraard vooral de langste straten die het grootste aantal vlaggen tellen.
Hekelgem is als grootste gemeente ook koploper in aantal leeuwen (139). Teralfene haalt 95 stuks en Essene 60. Het gemeentehuis en de leeuw in Valea vervolledigen onze telling. Tegenover het vorige recordjaar is Essene een sterke stijger. Hekelgem en Teralfene bleven onder hun record van 2008.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jul 2011
Gerrit Achterland
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief