Fotoboek “Het Verdwenen AFFLIGEM”

C21

Fotoboek “Het Verdwenen AFFLIGEM”

Editiepajot_affligem_cover_boek_tim_t_kint_het_verdwenen_affligem_foto_ingezonden
(ingezonden foto)

Op 16 december verschijnt het fotoboek “Het Verdwenen Affligem”, waarin samensteller Tim t’ Kint de oudste foto’s heeft verzameld van de drie dorpen die het huidige Affligem vormen: Essene, Hekelgem en Teralfene. Ook de oudste foto’s van de abdij Affligem zijn in dit boek opgenomen.

Tim besloot het boek te maken toen hij bij de research voor een ander boek, over de impact van WO1 en WO2 op Affligem, moest vaststellen hoezeer zijn dorp veranderd was in de loop der jaren.
“Rond 1900 waren Essene, Hekelgem en Teralfene nog zelfstandige, half ingedommelde plattelandsdorpjes. Enkel Hekelgem dankte enige faam aan de destijds vermaarde zandtapijten en de beroemde abdij Affligem op zijn grondgebied. Voorts waren het gewoon kleine agrarische gemeenschappen, eerder arm, in zichzelf gekeerd en met een zeer beperkte infrastructuur. Sindsdien, maar dan vooral sinds WO2, evolueerden de drie dorpjes heel snel naar de half verstedelijkte, welvarende en veel dichter bevolkte gemeente die Affligem nu is. Hoewel ik dacht een redelijk goed besef te hebben van hoezeer de leefwereld van mijn dorpsgenoten van toen verschilt van die van nu, was het toch vooral dankzij die oude foto’s die ik her en der nog vond, dat ik ten volle besefte hoezeer onze wereld veranderd is op amper 100 jaar. De fotografie is nog net op tijd uitgevonden om Essene, Hekelgem, Teralfene en de abdij vast te leggen op de gevoelige plaat vooraleer de leefwereld van de dorpelingen aan een steeds sneller tempo is beginnen veranderen.”
En dus besloot hij om de oudste foto’s van Affligem in één kijkboek samen te brengen. Het resultaat is een unieke verzameling met daarin de zeldzaamste foto’s uit privé collecties, telkens voorzien van uitleg over wat er precies te zien is, soms ook aangevuld met een nieuwe foto die toont hoe dezelfde locatie er nu uitziet.
Heel apart aan dit boek is het laatste hoofdstuk, in kleurendruk, met enkel “spookfoto’s”. Die “spookfoto’s” zijn een soort teletijdmachine doordat er telkens een oude foto gemengd werd met een nieuwe foto die op precies dezelfde plaats is genomen. Een waar technisch huzarenstukje dat prachtige resultaten geeft.
Samensteller Tim t’ Kint, in het dagelijkse leven actief als HR Consultant en gemeenteraadslid in Affligem, schreef al eerder “de Koninklijke Kalender”, met 365 “petites histoires” en schandalen over Europese en exotische monarchieën – gepubliceerd in verscheidene Europese landen. Hij maakte ook “Touareg Trail”, een boek over een Afrika expeditie waarbij hij het Libië van Khadaffi clandestien moest uitvluchten met een vrachtvliegtuig. Hij schenkt de royalties van dit boek volledig weg aan de Vlaamse Liga Tegen Kanker, bekend van de actie KOTK.
Dit boek werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Brouwerij Affligem, Kaasmakerij Lindenhof, de Affligemse heemkundige kring Belledaal, Mirko Van Campenhout, Henri t’ Kint, de fotografen Chris Corthouts, Elke François, Gwendy Van Cauter, Jan Van Liedekerke, Jean-Pierre Courtmans, Lente Tanghe, Mark De Backer, Michel Verdoodt, Mieke Verzelen, Pieter Osaer, Pieter Toebaert en Tim Van Keymeulen alsook de Stichting Redonda.
Het Verdwenen Affligem wordt uitgegeven bij uitgeverij Flying Pencil, www.flyingpencil.be  – 0497/62.75.93) en kost 36 euro. Wie bestelt voor 5 december 2011 betaalt slechts 32 euro. De voorstelling van het boek is op 16 december om 19u30 in Gasthof d’ Oude Brouwerij, Abdijstraat 6 in 1790 Affligem.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2011
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief