AFFLIGEM – Geen gemeentelijke tussenkomst voor schoolabonnementen

C21

AFFLIGEM – Geen gemeentelijke tussenkomst voor schoolabonnementen

Guy_uyttersprot_nieuw_2010_p200
Guy Uyttersprot (ep)

Affligem is een van de weinige gemeenten die geen overeenkomst hebben met De Lijn, volgens het zogenaamde derdebetalerssyteem. Een derdebetalerssyteem is een manier waarop gemeenten gratis openbaar vervoer of vervoersbewijzen met korting kunnen geven aan hun inwoners. En dat zal voorlopig zo blijven want het College is van mening dat de jaarlijkse kost van ongeveer 50.000 euro de begroting te zwaar belast.

Het voorstel van N-VA Affligem richt zich in de eerste instantie tot de schoolgaande jeugd en stelt een tussenkomst voor van vijftig procent bij de aankoop van een Buzzy Pazz voor jongeren van 6 tot 25 jaar. In Affligem bestaat immers geen aanbod van middelbaar of hoger onderwijs, waardoor de jeugd verplicht is zich verder te verplaatsen.
Het systeem bestaat erin dat het gemeentebestuur rechtstreeks tussenkomt bij De Lijn in de kostprijs van een abonnement voor haar inwoners. Op eenvoudig vertoon van hun identiteitskaart zouden de inwoners van Affligem een abonnement verkrijgen tegen een verminderd tarief. De houder van het abonnement betaalt zijn deel rechtstreeks aan De Lijn. De gekozen tussenkomst wordt maandelijks aan de gemeente gefactureerd en dit zonder bijkomende administratiekosten. Voor Affligem betekent dit dat een overeenkomst van derdebetaler geen extra werkbelasting met zich meebrengt voor de gemeentediensten. Bij een procentuele tussenkomst op abonnementen heeft een lokale overheid de keuze tussen een minimale tussenkomst van 10% en een maximale van 100%.
Gemeenteraadslid Guy Uyttersprot (N-VA) vindt dat Affligem de bus mist in het promoten van het openbaar vervoer. “Al heel wat gemeenten bieden hun inwoners de mogelijkheid om de bus te nemen tegen verminderd tarief. In onze omgeving zijn Asse, Aalst, Liedekerke, Halle,. ingestapt in de mogelijkheden van het derdebetalerssyteem van de Lijn, tot grote tevredenheid van hun inwoners. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de kosten van het openbaar vervoer voor onze inwoners te drukken. Affligem is een van de weinige gemeenten in de streek, die niet bijdraagt in het busvervoer van de inwoners “.
Indien er bijvoorbeeld geopteerd wordt voor een tussenkomst van 50% op Buzzy Pazz-abonnementen zou de geraamde kostprijs op jaarbasis 56 234,85 euro inclusief BTW bedragen. De Lijn houden hierbij rekening met de ontvangsten uit het huidig aantal abonnees en met een groeipercentage van 30%.
Het uiteindelijke factuurbedrag is uiteraard afhankelijk zijn van het effectieve aantal verkochte abonnementen. Ondanks het inbegrepen groeipercentage kan bij een overweldigend succes onze raming mogelijks overschreden worden. De gemeente betaalt uiteraard minder indien het aantal verkochte abonnementen lager ligt dan oorspronkelijk geraamd.
De N-VA vindt het jammer dat het schepencollege niet wenst in te gaan op dit bij uitstek gezinsvriendelijk en sociale voorstel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief